PRIPREMAJU SE

I BRITANCI BI NAPALI SIRIJU Cameron najavio moguće zračne udare, razmišlja li doista Putin o slanju 150.000 vojnika?

Britanski premijer David Cameron temu vojne intervencije uskoro kani iznijeti pred parlament
British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street in central London on 26 September, 2014. Britain geared up for renewed military action in Iraq with lawmakers expected to vote in favour of joining air strikes against Islamic State (IS) militants Friday despite echoes of the unpopular US-led 2003 invasion under Tony Blair. Prime Minister David Cameron will kick off the debate at the House of Commons from 0930 GMT and has argued that Britain should not be "frozen with fear" over fresh military action in Iraq. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
 JUSTIN TALLIS/AFP

MANCHESTER - Britanski premijer David Cameron mogao bi zatražiti dozvolu britanskog parlamenta za sudjelovanje u vojnoj akciji protiv Islamske države u Siriji, objavio je u nedjelju Daily Telegraph.

Prema listu, Cameron je kazao da su britanski udari u Siriji "vrlo mogući". Već je ranije britanski premijer kazao kako postoje snažni razlozi da se britanski zračni udari u Iraku prošire i na Siriju.

Cameron je doživio poraz u parlamentu kada je 2013. tražio da se odobri vojno djelovanje u Siriji. Stoga su britanski zračni udari ograničeni na položaje Islamske države u susjednom Iraku.

Prema listu, Cameron vjeruje da rusko uključivanje u rat u Siriji ne bi trebalo predstavljati zapreku britanskim udarima na Islamsku državu u Siriji.

"Siguran sam da je jedna od najvećih prijetnji na koje moramo odgovoriti ta teroristička prijetnja", citira ga list uoči godišnje konferencije njegove vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

On je najavio da će osnažiti elitne britanske zračne snage SAS i nabaviti novih 20 dronova "Protector" za borbu s militantima Islamske dražve.

Nešto kasnije, Cameron je rusku vojnu akciju pokrenutu kao potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu nazvao 'strašnom pogreškom'.

'Podržavaju krvnika Asada, što je strašna pogreška za njih i za svijet. Zbog toga će regija biti još nestabilnija', kazao je Cameron za BBC u Manchesteru.

'Većina ruskih zračnih udara, koliko smo dosad vidjeli, bila je u dijelovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države nego pod kontrolom oponenata Asadova režima', kazao je Cameron.

Sunday Express: 'Putin u Siriju šalje 150.000 vojnika'

Inače, britanski tabloid Sunday Express, pozivajući se na neimenovanog 'insajdera', u nedjelju piše da ruski predsjednik Vladimir Putin navodno kani u Siriju poslati 150.000 vojnika kako bi zadao konačni udarac Islamskoj državi. Prema ovome listu, cilj je zauzeti Raqqu, glavni grad samoproglašenog kalifata te energentima bogato područje oko Palmire.

Premda službena Moskva nije isključila nijednu opciju, o slanju kopnenih snaga u Siriju dosad nije bilo ozbiljnijeg govora, a informacije Sunday Expressa nitko nije potvrdio.

U međuvremenu, utjecajni lider Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je slanje svojih specijalaca u bitku s džihadistima u Siriji. 'Ovo nisu prazne priče, ja doista tražim dozvolu da odemo tamo i sudjelujemo u borbama. Kao musliman, Čečen i ruski patriot želim reći da smo se 1999. godine, kada su ti vragovi pregazili našu republiku, zakleli na Kur'an da ćemo se boriti s njima ma gdje bili. Jedino što nam treba je odluka vrhovnog zapovjednika kako bismo to i učinili', rekao je Kadirov.

Egipat podržava rusku intervenciju u Siriji

KAIRO - Ruska intervencija u Siriji onemogućit će širenje terorizma i pomoći će da se zada smrtonosni udarac Islamskoj državi u ratom razorenoj državi, kazao je u subotu navečer egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri.

Rusija je u srijedu započela zračne udare na Siriju u svojoj najvećoj intervenciji na Bliskom istoku proteklih desetljeća.

"Ruski ulazak, s obzirom na njezine potencijale i sposobnosti, imat će učinak na terorizam u Siriji i njegovo iskorjenjivanje", kazao je Shoukry u televizijskom intervjuu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin napadima na snage Islamske države pomaže sirijskom predsjedniku Bašar al-Asadu, ruskom savezniku u regiji, no SAD je zabrinut da će to nepotrebno ojačati poziciju Asada koji bi po Washingtonu trebao napustiti vlast.

Šukrijeve riječi još su jedan znak zatopljavanja odnosa Egipta i Rusije. Tijekom državnog posjeta Rusiji predsjednika Abdela Fataha al-Sisija u kolovozu dvije su zemlje pozvale na koaliciju u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku, a u lipnju dvije su zemlje održale prve zajedničke pomorske vojne vježbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39