ČUDNA SITUACIJA

Htjeli bi izbaciti Rusiju iz UN-a, ali to je nemoguće. Ekspert: ‘Postoji jedna druga mogućnost...‘

Hamish de Bretton-Gordon u kolumni za The Telegraph tvrdi da je UN nemoćan zato što pet stalnih članica Sigurnosnog vijeća vetom mogu blokirati bilo koju značajniju rezoluciju

Ujedinjeni narodi

 Timothy A. Clary/Afp

"Ujedinjeni narodi uspostavljeni su nakon Drugog svjetskog rata kako bi bili sila dobra, rješavali sukobe, držali zaraćene strane podalje jedne od drugih i pomagali onima koji sami sebi ne mogu pomoći. Međutim, ilegalni napad Rusije na Ukrajinu pokazuje koliko su impotentni postali. Umjesto da onemogućuju konflikte, oni autoritarnim čelnicima država i odmetnutim nacijama daju platformu", rekao je umirovljeni pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje i bivši časnik u Oružanim snagama Velike Britanije te zapovjednik zajedničke kemijske, biološke, radiološke i nuklearne regimente.

Hamish de Bretton-Gordon u kolumni za The Telegraph tvrdi da je UN nemoćan zato što pet stalnih članica Sigurnosnog vijeća vetom mogu blokirati bilo koju značajniju rezoluciju. Među njima je Rusija, zemlja koja je financirala plaćeničku vojsku Wagner i izvršila invaziju na Ukrajinu. UN zbog toga ne može sankcionirati članice "Osovine zla" - Islamsku Republika Iran i Sjevernu Koreju - koje istu tu Rusiju snabdijevaju oružjem i drugom robom.

"Međunarodni kazneni sud izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Istraživački laboratorij Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale tvrdi da su tisuće ukrajinske djece poslane u ruske kampove za "preodgoj". Putin prijeti nuklearnim oružjem, a ruska je vojska uništila ukrajinske škole i bolnice unatoč tome što ih štite Ženevske konvencije koje bi UN trebao provoditi i poštivati", navodi Hamish de Bretton-Gordon.

"Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski moli Zapad da mu pošalje više oružja kako bi ukrajinska kontraofenziva išla brže. Šef ukrajinskih obavještajaca rekao je da Ukrajina zna da joj Zapad može dati još više oružja jer ‘skladišta u zapadnim zemljama nisu prazna‘. Međutim, Zelenski bi od UN-a trebao tražiti da prizna da je Putin počinio ratne zločine, među kojima je i remećenje globalnih lanaca opskrbe hranom. Predsjednik Ukrajine trebao bi od UN-a zatražiti i da pošalje mirotvorce koji će štititi brodove pune žita koji idu za Afriku te da stvore demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane u Zaporižji. Uz to, Zelenski ima pravo tražiti da UN odgovara jer je čelniku zemlje koja je napala njegovu dopustio da sjedi za stolovima moći", dodao je umirovljeni pukovnik.

Hamish de Bretton-Gordon kaže da bi Rusiju trebalo izbaciti iz Vijeća sigurnosti UN-a, ali da se čini da je to nemoguće. "Nema mehanizma za uklanjanje stalne članice Sigurnosnog vijeća. Ne zovu se bez razloga ‘stalnim‘ članicama. Rusiju se ne može izbaciti ni iz UN-a jer bi takvu inicijativu Sigurnosno vijeće moralo odobriti. "Međutim, možda je se može suspendirati. Ukrajina je istaknula da u Povelji Ujedinjenih naroda stoji da je Sovjetski Savez stalni član Vijeća sigurnosti, a ne Rusija te da je se zbog toga može izbaciti. Taj bi se prijedlog trebao na pravi način razmotriti", rekao je Hamish de Bretton-Gordon.

"UN možda radi dobre stvari kada je riječ o usporavanju klimatskih promjena, međutim trenutno ne uspijeva ispuniti obećanje koje je dao nakon Drugog svjetskog rata. Uz to, umjesto da radi na sprečavanju idućeg velikog rata, UN bi uskoro mogao postati odgovoran za njegovo pospješivanje", rekao je umirovljeni pukovnik. "Vrijeme je da predsjednik Sjedinjenih Američkih Države Joe Biden pokaže mišiće te da zajedno s Velikom Britanijom i Francuskom UN-u nametne promjene kako bi ta organizacija ponovno postala prava sila dobra. Trenutno je tek parlaonica i lagodno radno mjesto za tisuće diplomata", zaključio je Hamish de Bretton-Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:53