IVO GOLDSTEIN

HRVATSKI VELEPOSLANIK U FRANCUSKOJ ZA JUTARNJI 'Tajne službe su na tragu osobi koja organizira napade'

Zbog izvanrednog stanja jučer je gotovo sve u glavnom gradu Francuske bilo zatvoreno, a događanja odgođena
Zagreb, 131112.Povjesnicar Ivo Goldstein snimljen u svom stanu povodom izlaska nove knjige o povijesti Zagreba.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Hrvati u Francuskoj nisu bili žrtve strašnog terorističkog napada u Parizu, potvrdio je za Jutarnji list hrvatski veleposlanik Ivo Goldstein.

Dan poslije masakra na pariškim ulicama stanje je krajnje naelektrizirano, Francuzi su u šoku, a veleposlanik Goldstein kaže da francuske granice ni u jednom trenutku nisu bile zatvorene. Što je s Hrvatima u Parizu, ima li među ubijenima i ranjenima i naših ljudi?

- Više desetaka hrvatskih građana nam se obratilo da bi dobili informacije o tome kako se kretati gradom i kako se vratiti u Hrvatsku. Zasad nemamo informacije da je bilo tko od naših državljana stradao.

Kakva je danas situacija u Francuskoj, jesu li Francuzi i Pariz u šoku?

- Da, svi su u šoku. Već dulje vremena Parizom, još i prije terorističkih napada u siječnju ove godine, ponajprije na mjestima gdje se uobičajeno okuplja više ljudi, patroliraju vojnici s dugim cijevima. I pred svim institucijama stupanj sigurnosti je pojačan. Dakle, nama je to normalno stanje. No, od sinoć je u Francuskoj uvedeno izvanredno stanje, stoga je jučer u Parizu praktički sve bilo zatvoreno i sva javna okupljanja su otkazana, ali javni prijevoz radi, aerodromi i kolodvori su otvoreni. Na francuskim granicama je uvedena policijska i carinska kontrola.

Jesu li zakazale tajne službe, kako je moglo doći do tako dobro organiziranog napada i je li uopće bilo naznaka da se takvo što može dogoditi?

- Mislim da tajne službe nisu zakazale. Svih ovih mjeseci, od terorističkih napada u siječnju, zna se da teroristička prijetnja i dalje postoji, da nije minula. Ali, nije se moglo znati kada i gdje će se napad ili napadi dogoditi, a pogotovo ne u kakvim okolnostima. Policija, žandarmerija i vojska ne mogu osiguravati sva događanja, pa u Parizu se na dan održe deseci takvih koncerata i sličnih događanja, radi na stotine i tisuće restorana, milijuni ljudi hodaju ulicama.

Jesu li poznati rezultati opširnih istraga koje su se vodile poslije terorističkog napada u siječnju?

- Svih ovih mjeseci traje intenzivna istraga o okolnostima napada u siječnju. I ne samo da se istraživalo, nego su nadležne francuske službe nastojale razbiti moguće centre novih ugroza, kao što je to učinjeno u nedavnim napadima francuskih zrakoplova u Siriji. A teroristi koji su napali u koncertnoj dvorani Bataclan uz povike ‘Allahu akbar’ dodavali su da je ‘za ovo kriv Hollande jer ih je napao u Siriji’.

Proteklih su se mjeseci pažljivo birale informacije koje su odašiljane u javnost: tako se prošli tjedan doznalo da se istraga o napadima u siječnju u posljednje vrijeme usmjerila ponajprije prema nalogodavcu, osobi koja je izdaleka koordinirala napade braće Kouachi na Charlie Hebdo 7. siječnja i Amedyja Coulibalyja na židovsku trgovinu dva dana kasnije. Kako je to otkriveno?

- Analizom SMS poruka, ali istražitelji još ne znaju ili ne žele objaviti ime te osobe, kao ni gdje je točno. Elementi koji potvrđuju da ta osoba postoji zasad su samo djelići mailova i SMS-ova pronađeni na golemim serverima i na webu općenito. Ta je osoba imala plan i viziju kako ubijati, što je sve stajalo u siječnju o. g. života 17 osoba.

Tko zna je li ta osoba odgovorna i za jučerašnje napade? Što bi se još moglo reći o napadima?

- Planeri napada su inteligentne osobe. Napali su u 10. i 11. arondismanu, gdje je manje policije i žandarmerije negoli oko državnih institucija i turističkih atrakcija, a navečer ima puno ljudi, pogotovo na jednom heavy metal koncertu.

Piše: Jurica Körbler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:29