TROŠE NA SVE STRANE

Hrvatski susjedi u nikad većoj vojnoj nabavci: Prvo se pričalo o stotinama tenkova, sad kupuju i 24 moderna borbena aviona

Novi avioni će zamijeniti 26 zrakoplova koje Italija planira početi polako otpisivati od 2028. godine

Eurofighter Zračnih snaga Italije

 Apfootage/alamy/alamy/prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Italija u sljedećih 11 godina planira potrošiti nešto manje od 7,5 milijardi eura za nabavu 24 nova zrakoplova Eurofighter, navodi se u dokumentu Ministarstva obrane, piše Reuters.

Dvomotorne, nadzvučne avione Eurofighter Typhoon proizvodi njemački, britanski, talijanski i španjolski konzorcij, kojeg zastupaju Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) i Leonardo (LDOF .MI).

S obzirom na to da je naručitelj talijansko ratno zrakoplovstvo, Leonardo će biti glavni izvođač.

U lipnju je viši izvršni direktor tvrtke rekao Reutersu da će vlada uskoro objaviti plan nabave.

‘Program će imati višegodišnji razvojni vremenski okvir od približno 2024. do 2034. za ukupni iznos od 7.477,3 milijuna eura‘, stoji u dokumentu.

Već je osigurano financiranje u iznosu od 690 milijuna eura, dok će preostalih 6,8 milijardi biti osigurano u budućnosti.

Novi avioni će zamijeniti 26 zrakoplova koje Italija planira početi polako otpisivati od 2028. godine. Ugovorom je osigurana i tehnička podrška za avione, kao i obuka osoblja.

I Njemačka je prošlog mjeseca također najavila da će kupiti dodatnih 20 Eurofightera, a trenutno koriste njih 138.

‘Tehnologije u nastajanju koje su dostupne našim konkurentima znače da se nadmoć u zraku, ključni element kontrole zračnog prostora, ne može uzeti zdravo za gotovo, a u nekim situacijama možda neće biti ni ostvariva‘, stoji u dokumentu.

Kako je Jutarnji već pisao, talijanski obrambeni div Leonardo i njemački gigant Rheinmetall dogovorili su zajedničku proizvodnju tenkova i drugih oklopnjaka i oružanih sustava.

U tu svrhu osnovat će se nova kompanija sa sjedištem u Italiji, a u kojoj će Leonardo i Rheinmetall imati po 50 posto udjela svaki. Glavni cilj im je razviti i proizvoditi novi tenk i druga borbena oklopna vozila za Oružane snage Italije, to jest Kopnenu vojsku Italije.

Iz obje tvrtke poručili da njihov zajednički pothvat otvara vrata razvoju nove generacije borbenih oklopnih vozila i tenkova za cijelu Europu.

Navodno bi u sklopu tog posla Italija trebala kupiti više stotina modernih tenkova Panther i borbenih oklopnih vozila Lynx, što bi bi posao težak oko 20 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:39