TONČI PERCAN

HRVATSKI NOVINAR O ŽIVOTU U STOCKHOLMU 'Ovdje ti vlasti prepuštaju da sam odlučiš što ćeš raditi, i tako preuzmeš odgovornost za sebe. Nema prisile'

Tonči Percan, porijeklom iz Pule, koji od 1974. živi u Švedskoj, radi kao vanjski suradnik za švedski radio.

Svakodnevno prati izvještavanje medija o koronavirusu, a o životu u švedskom glavnom gradu, kaže nam:

- U veljači sam imao upalu pluća, pa me strah. Vozio sam se podzemnom, ali sada mi poslodavac plaća taksi. Inače, idem na presice kriznog stožera. Sada pratim pisanje medija o koroni u Švedskoj. Zahvalan sam ovih dana što živim u Stockholmu jer je cijeli svijet praktički "zatvoren":

- Ovdje ti vlasti prepuštaju da sam odlučiš što ćeš raditi, i tako preuzmeš odgovornost za sebe. Nema prisile, takve su preporuke, i ja radim od kuće. Vidim da se dosta piše o švedskom modelu koji pobuđuje interes u cijelom svijetu, a to se ilustrira gužvama u restoranima i kafićima. Međutim, moje je iskustvo da su Šveđani vrlo disciplinirani. Primjerice, u restoranima se na šanku više ne servira alkohol, stolovi su prorijeđeni, mora postojati razmak. U nedjelju navečer otišao sam na pivo u restoran u kvartu, i restoran je bio poluprazan. Šveđani se sami samodistanciraju. Ljudi rijetko jedu vani. Turizam je trenutačno najviše pogođen. Noćni klubovi sami su se zatvorili jer je bilo mnogo kritika na njihov rad, ali to nisu učinili po naredbi vlasti, već samoinicijativno - kaže Percan.

O švedskom modelu borbe protiv koronavirusa Percan kaže:

- Uglavnom, redovno idem na konferencije za novinare kriznog stožera. Dođe mi da zaplačem kad čujem kako odgovorni kažu: "Apeliram na vas, nemojte putovati nigdje za vrijeme Uskrsa. Molim vas!". Neki kažu da zašto to ne zabrane. Međutim, šefica kriznog stožera odgovara da u Švedskoj tako ne rade. Ja sam još uvijek pod tim dojmom - kaže Percan. Dodaje kako su autobusi i podzemna poluprazni.

- Ispod prozora moje zgrade je škola. Sretan sam kad čujem djecu kako se igraju i kad mogu biti vani. Moj sin živi blizu jednog igrališta, i klinci i dalje treniraju. Osim restorana i putovanja, koja su se smanjila, i neke industrije koje dijelove dobavljaju iz Kine i Poljske, Scania i Volvo zaustavili su proizvodnju. IKEA u Stockholmu radi, ali restoran je zatvoren - kaže nam Percan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:57