VIJEST DANA U SAD-U

'Hrvatski' kongresnik Dennis Kucinich podržao zdravstvenu reformu

 AFP

Demokratski američki kongresnik hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich (63) danas je neočekivano podržao zdravstvenu reformu američkog demokratskog predsjednika Baracka Obame. Odluka da će glasovati za taj zakon postala je vijest dana u SAD-u.

Na novinarskoj konferenciji Kucinich, oštar kritičar zakona o reformi zdravstva, koji je u studenom odbio plan smatrajući da nije dovoljno radikalan, izjavio je kako je njegova nova odluka kombinacija pragmatizma i straha od posljedica koje bi za Obamu imao poraz reforme.

- Treba jako paziti da rasprava o ovom pitanju ne ugrozi potencijal Obamine vlasti – rekao je kongresnik, koji od 1997. zastupa 10. izborni okrug u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio. – Iako se u mnogim pitanjima ne slažemo, ovdje je za Ameriku puno veća stvar na kocki.

Kucinicheva promjena mišljenja približila je predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi granici od 216 glasova, koliko je potrebno za prihvaćanje zdravstvene reforme, najvećeg prioriteta unutarnje politike Obamine administracije.

Obama je zbog pridobivanja neodlučnih demokrata čak odgodio putovanje u Indoneziju i Australiju, a s Kucinichem je početkom tjedna putovao u Ohio.

Demokratski kongresmeni iz konzervativnih izbornih okruga strahuju da bi im birači mogli okrenuti leđa na izborima u studenom, ako podrže zakon koji oporbeni republikanci prikazuju kao socijalizaciju zdravstva uz enormno povećanje državne potrošnje i američkog duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:27