KRIZA U BiH

Hrvatske stranke dostavile administraciji EU i SAD-a prijedloge za izbornu reformu

Bošnjački političari su ocijenili kako ne treba nastaviti te razgovore u jeku blokada srpske strane...

Mario Karamatić

 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatski predstavnici u BiH dostavili su u utorak administraciji EU i SAD-a prijedloge izborne reforme navodeći da ispunjavaju sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH, dok su pak bošnjački političari ocijenili kako ne treba nastaviti te razgovore u jeku blokada srpske strane.

Predsjednik HDZ-a 1990., Ilija Cvitanović, je u izjavi za medije rekao kako su predsjednici svih članica Hrvatskog narodnog sabora BiH, saveza koje okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, podržali izmjene Izbornoga zakona i Ustava koji su dostavljeni stranim pregovaračima, te će biti dostavljeni bošnjačkoj odnosno srpskoj strani. Pojasnio je da se prijedlozi odnose na izmjene načina biranja članova Predsjedništva, popunjavanja Doma naroda Parlamenta BiH, te kluba Hrvata u Domu naroda Federacije.

"Legitimno političko predstavljanje, te konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata je donja crta ispod koje se neće niti može ići u izbornoj reformi. To je naš zajednički stav", rekao je Cvitanović. Pri tome nije otkrio potankosti izmjena Izbornoga zakona i Ustava BiH.

Po njegovim riječima na prijedloge hrvatske strane s pravne strane nije bilo prigovora od pregovarača iz SAD-a i EU-a. Upitan što ukoliko pregovori o izbornome zakonu ipak propadnu, čelnik druge najveće hrvatske stranke u BiH je rekao kako će se odgovor na to ponuditi na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH koji će se održati 19. veljače u Mostaru.

Čelnik Hrvatske seljačke stranke BiH Mario Karamatić ocijenio je da bi propast pregovora o izbornoj reformi vodila opasnome scenariju za BiH.

"Ta priča o budućnosti BiH može biti svijetla ako će biti zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani, ili će BiH biti jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom", rekao je Karamatić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin rekao je kako hrvatska stranke u BiH ne prihvaćaju raspravu o izmjeni uloge gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda. Po njegovim riječima neće biti uvjeta za održavanje izbora ukoliko se ne provede izborna reforma. Predsjednik Hrvatske demokratske unije (HDU) Miro Grabovac rekao je kako hrvatske stranke na izvanrednom saboru HNS-a BiH trebaju donijeti odluku o bojkotu izbora na jesen ove godine ukoliko se ne provede izmjena Izbornoga zakona. "Mi ne smijemo prihvatiti postojeći Izborni zakon koji diskriminira Hrvate unutar BiH", rekao je.

Prema najavama, posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica u Odjelu za Europu i Aziju pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst trebali bi sljedećeg tjedna doći u BiH kako bi ponovno pokušali posredovati u postizanju dogovora o izbornoj reformi. U višemjesečnim pregovorima do sada nije bilo napretka. Hrvatska strana inzistira na tome da se prekine s preglasavanjem ovoga naroda od tri i pol puta brojnijih Bošnjaka, kao što je to u tri navrata bilo u slučaju izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, kao i pri izboru izaslanika u Domu naroda Federacije BiH. Bošnjačke i stranke sa sjedištem u Sarajevu pak insistiraju da se umanji uloga naroda u izbornome procesu.

Vodeće probošnjačke stranke u utorak su pak ponovile stajalište kako uopće ne treba nastaviti razgovore o izbornoj reformi dok traje blokada institucija BiH zbog poteza srpske strane, koja ih bojkotira.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović je izjavio kako zapravo ne postoje uvjeti za razgovore o izbornoj reformi.

"Imamo zategnutu i sigurnosnu situaciju u BiH, nesigurni su povratnici u Republici Srpskoj. Sve je to jedna izuzetno teška i složena politička i sigurnosna situacija da bi se sada razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona", rekao je Osmanović.

Sličan stav ima i najveća oporbena stranka, SDP BiH. “SDP ima stav da, dok se ne ponište sve neustavne odluke i institucije ne postanu funkcionalne, ali ne kroz igrokaz Vučića i Dodika – nema smisla razgovarati o bilo čemu drugom”, rekao je visoki dužnosnik SDP-a BiH i zastupnik u državnome Parlamentu Saša Magazinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:37