PREIMENOVANJA

Hrvatska, Porečka, Hvarska, Bjelovarska, Splitska... Sve ove ulice u Beogradu odlaze u povijest

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice trebaju nositi nazive po ljudima koji su zadužili Srbiju
 Andrej Isakovic/AFP

Gradska vlast Beograda planira promijeniti imena ulica koje nose naziv po toponimima iz SFRJ, pa se razmišlja i o promjeni imena Sarajevske i Mostarske ulice, piše N1.

Bit će promijenjeni nazivi Porečke, Hvarske, Hrvatske, Splitske, Podravske, Bjelovarske, Šibenske, Ljubljanske, Bledske, Bosanske, Mariborske, Celjske, Lopudske, Murske, Zeničke ulice...

Zagorska ulica u Zemunu postat će Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu trebaju nositi nazive po ljudima koji su zadužili Srbiju, kao i po 'prijateljskim zemljama i narodima', te onima koji su zadužili čovječanstvo.

- Zato ćemo nastaviti mijenjati imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo što što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo - istaknuo je Vesić.

On je podsjetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za "Večernje novosti" rekao da se naziv Kumanovske ulice neće mijenjati, jer kako kaže, Kumanovska bitka svjedoči i o srpskim herojskim podvizima, piše N1.

Ranije je promijenjen naziv Zadarske u Ulicu Dobrice Ćosića, Zagrebačke u Ulicu Koče Popovića, Travničke u Ulicu Milorada Ekmečića, Pohorske u Ulicu generala Ždanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:06