ULAZAK U EUROZONU

Hrvatska bi 1. lipnja od Europske komisije mogla dobiti potvrdu da je spremna uvesti euro

Očekuje se da će Komisija 1. lipnja Hrvatskoj dati zeleno svijetlo iako postoji jedan neizvjestan kriterij, a to je stopa inflacije

Valdis Dombrovskis

 Jim WATSON/AFP

Europska će komisija 1. lipnja objaviti zadnje izvješće o konvergenciji te, ako bude pozitivno, kako se i očekuje, potvrditi konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura.

Najavio je to u Bruxellesu potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, govoreći pred novinarima u Bruxellesu, gdje je predstavljen novi paket europskog semestra.

- U Hrvatskoj su proteklih godina omjeri duga znatno pali i pokazuju trend daljnjeg padanja. To šalje važan signal uoči izvješća o konvergenciji koje ćemo predstaviti 1. lipnja. Kao što znate, Hrvatska namjerava usvojiti euro kao svoju valutu od 1. siječnja 2023. godine - rekao je Dombrovskis.

Izvještaj o konvergenciji, kojim se provjerava spremnost neke zemlje za ulazak u europodručje, Europska komisija objavljuje svake dvije godine, a ovogodišnje bi trebalo biti zadnje jer će Hrvatska 1. siječnja 2023. uvesti euro.

Zadnje izvješće o konvergenciji za Hrvatsku objavljeno je u lipnju 2020. godine.

Očekuje se da će Europska komisija 1. lipnja Hrvatskoj dati konačno zeleno svjetlo iako postoji jedan neizvjestan kriterij, a to je stopa inflacije.

Ona ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji kandidatkinji.

No, Komisija uzima u obzir i okolnosti na koje Hrvatska nije mogla sama utjecati. Formalnu preporuku kvalificiranom većinom usvajaju ministri financija 19 članica europodručja.

Šefovi država ili vlada zemalja članica EU o tome će raspravljati na samitu Unije u lipnju, a konačnu ocjenu za ulazak Hrvatske u eurozonu formalno usvajaju Ministri financija na sastanku Vijeća EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:07