PAKAO U GRČKOJ

Hrvatica u atenskom vatrenom obruču: ‘Gušimo se u dimu i smradu. Kiša nije pala od travnja‘

Stanje na otoku Eubeji nedaleko od Atene može se nazvati apokaliptičnim i "katastrofom biblijskih razmjera"
 Louisa Gouliamaki/AFP

- U Ateni je stanje dramatično. Požari traju danima. Gušimo se u dimu i smradu, pepela ima svuda po ulicama, a najgore je to da ponovno jača vjetar, ovdašnji sjeverac, što samo otežava ionako tešku situaciju - rekla nam je Slavica Podgornik, Hrvatica koja već godinama živi u Ateni, i dodala kako ovdje još od travnja nije pala kiša i ne očekuje se prije kraja rujna.

Jug Europe i Balkan, od Italije preko Albanije, Grčke i Turske, su u plamenu, dim od požara koji haraju Sibirom zagušio je Mongoliju i dolazi do Kine, u Kaliforniji požar Dixie treći je najveći u povijesti te savezne države, a vatra je obuhvatila površinu od 175.153 hektara.

image
Louisa Gouliamaki/AFP
image
Louisa Gouliamaki/AFP
image
Louisa Gouliamaki/AFP
image
Izgorjeli namještaj u kući
Angelos Tzortzinis/AFP

Vatrena stihija koja već danima bjesni Grčkom i Turskom izmiče kontroli. U Turskoj vatrogasci nemaju nadzor nad čak 13 požara.

Trenutačno, kako javljaju grčki mediji, aktivno je čak 86 požara (još prije koji dan istodobno je gorjelo više od 120 požara), a glavni grad Atena guši se u dimu i gotovo da je potpuno okružena plamenom. Stižu vijesti i o prvim žrtvama, a bolnice u Ateni i okolnim gradovima zaprimaju sve više ljudi ozlijeđenih u požarima - od opeklina do problema s dišnim organima.

Dim i pepeo potpuno su natkrili Atenu, a najteže je u naselju Varybobi, gdje su vatrogasci i volonteri išli od vrata do vrata i pozivali ljude na evakuaciju. Tamo je već prije četiri dana bio požar i evakuacija stanovništva i nakon što je već bio stavljen pod nadzor, ponovno se razbuktao i ponovno prijeti kućama. Kvaliteta zraka u Ateni zbog višednevnih požara je sve lošija pa gradske vlasti pozivaju građane da ne otvaraju prozore i ne izlaze na ulicu.

"Katastrofa biblijskih razmjera"

I Slavica Podgornik nam kaže kako se u medijima stalno upozorava ljude da ne izlaze bez prijeke potrebe, a kaže kako Atena ima i problema s opskrbom strujom. Stanje na otoku Eubeji nedaleko od Atene može se nazvati apokaliptičnim i, kako kažu neki tamošnji stanovnici, "katastrofom biblijskih razmjera".

Izgorjelo je jedno cijelo selo, a 600 njegovih stanovnika ne zna kuda će jer su izgubili svu imovinu. Vatrogasci se bore da obrane ostala naselja i manastire na tom otoku. Gospođa Podgornik ističe da su mnogi Atenjani priskočili u pomoć.

- Tko god im kakvu brodicu uputio se tamo da pomogne ljudima, prebacuju njihovu imovinu, ukrcavaju životinje i stoku, kako bi barem nešto bilo spašeno, ili odnose tamošnjem stanovništvu prijeko potrebne stvari - govori nam Slavica Porgornik i dodaje da su se Grci pokazali vrlo solidarni u ovom zbilja dramatičnom trenutku.

image
Louisa Gouliamaki
image
Louisa Gouliamaki/AFP

Požari sjeverno od tog grada trajali su cijelu noć. Tamošnji mediji navode da je došlo i do panike pa mnogi turisti i stanovnici bježe te su okolne ceste zakrčene i ometaju prolaz vatrogasnim vozilima i liječnicima. Isto tako zbog gustog dima otežan je promet na autocesti Atena-Solun, gdje je vatra došla do same prometnice, izgorjelo je i nekoliko obližnjih skladišta i industrijskih postrojenja, a čule su se i eksplozije, pa je pravo čudo da nitko nije nastradao.

Ugrožena drevna Olimpija

U opasnosti su i iskopine i arheološki nalazi u drevnoj Olimpiji gdje su se održavale antičke Olimpijske Igre. Lokalitet brani oko 200 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila te imaju zračnu podršku šest zrakoplova i helikoptera. Dim je takav da se gotovo ne vidi sunce. Veliki problem nisu samo visoke temperature koje dosežu i do 40 stupnjeva, nego i vjetar koji stalno puše.

Vlada kaos zbog evakuacije stanovnika i turista iz atenskih predgrađa i s Peloponeza, gdje je potpuno evakuirano omiljeno turističko odredište Gytheion nedaleko od drevne Sparte. Grčki dužnosnici očajnički pozivaju u pomoć, koja je već stigla iz Francuske, Švicarske, Švedske, Rumunjske i Hrvatske, koji su poslali kanadere i helikoptere za gašenje, s Cipra su došle i vatrogasne postrojbe s vozilima za gašenje.

image
Angelos Tzortzinis/AFP
image
Angelos Tzortzinis/AFP

Mnogi mediji tvrde da je, unatoč enormnim temperaturama koje su ovih dana znala dostizati i 45 Celzijevih stupnjeva (takve vrućine zadnji su put zabilježene 1987. godine), veći dio požara podmetnut ili su buknuli zbog ljudskog nemara, poput paljenja korova, roštilja u prirodi ili bačenih opušaka. Iz Italije dolazi vijest koja je šokirala tamošnju javnost.

Klimatske promjene

Naime, talijanski ministar okoliša Roberto Cingolani izjavio je da je čak 57 posto požara u Italiji podmetnuto, dok je njih 14 posto buknulo zbog ljudske nepažnje. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obratio se europskoj javnosti kazavši da ako netko još sumnja u klimatske promjene, neka dođe u Grčku i uvjeri se na licu mjesta. U Turskoj već danima vatra prijeti naseljima, a na području Antalije poginulo je sedmero ljudi. Turski mediji javljaju da su odgovornost za većinu požara na sebe preuzeli militantni Kurdi iz organizacije koja se zove "Djeca vatre".

U Sibiru je trenutačno aktivno, javljaju ruski mediji, čak 211 požara na površini od 987 tisuća hektara. Na požarištima je više od pet tisuća vatrogasaca s oko 900 vozila, a požare gasi 11 megazrakoplova. Tamošnji stručnjaci kažu da se neki požari neće moći ugasiti sve do prvih jakih jesenskih kiša ili dok "više ne bude imalo što gorjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04