JUTARNJI NA ŠKOTSKIM BIRALIŠTIMA

HRVAT NA REFERENDUMU 'Glasam za neovisnost, Škotska može sama odlučivati o sebi'

Registriralo se 4,2 milijuna birača ili 97%, a procjena je da će pobjednika mrtve utrke odlučiti njih tek nekoliko tisuća

Jutro koje su Škoti s nestrpljenjem čekali više od tisuću dana osvanulo je uz gustu maglu koja nije spriječila uzbuđene građane Edinburgha da se već od ranih sati upute na birališta.

Na jednom od njih, u osnovnoj školi Leith Walk u rezidencijalnom dijelu najvećeg škotskog grada, susrećem Lindu koja je, odjevena u prepoznatljivu plavu majicu glasa za nezavisnost Škotske, odlučila provesti povijesni dan u druženju sa susjedima istomišljenicima ispred svoga birališta.

- Nadam se da danas Škoti donose pravu odluku. Ja nisam nacionalist, nego glasam za promjenu i za kraj stanja u kojemu o našoj svakodnevici odlučuju oni koji zapravo nemaju veze s nama - objašnjava 51-godišnja službenica u jednoj organizaciji za ženska prava.

Cijela njezina obitelj, ponosno dodaje, ujutro je glasala za nezavisnost Škotske.

Željeni glas

Diljem grada na birališta, koja su bila otvorena do kasnih večernjih sati, dolazili su glasači. Očekivana izlaznost bila je rekordna u povijesti Škotske: registrirano je čak 4,2 milijuna glasača, odnosno 97 posto biračkog tijela.

Iako nas je u četvrtak poslijepodne tek nekoliko sati dijelilo od objave konačnih rezultata, o njima se moglo samo nagađati. Posljednje ankete išle su u prilog unionistima, ali ne znatno. Obje strane nadale su se jednakim intenzitetom da će prevagnuti njihov željeni glas. O ishodu, bilo je jasno, odlučuju oni koji su još sredinom tjedna, kada su provedene posljednje ankete, bili neopredijeljeni. Povijesna odluka Škotske u rukama je tek nekoliko tisuća ljudi.

Na glasanje se ujutro uputio i Neven Crljenak, 39-godišnji hrvatski grafički dizajner i vlasnik studija NC Design Solutions koji posljednje dvije godine sa suprugom Majom živi u Edinburghu.

- Glasam za samostalnost Škotske. Mislim da je Škotska kao država, pogotovo ekonomski, toliko jaka i stabilna da može sama odlučivati o svojoj budućnosti. Tijekom povijesti Škoti su željeli samostalnost i ovo je prvi put da imaju otvorenu mogućnost demokratski odlučiti o svojoj sudbini - kaže Crljenak.

Jedinstvena prilika

Uoči izlaska na referendum, u noći sa srijede na četvrtak, stotine pristaša samostalnosti marširalo je škotskim gradovima. Susrela sam ih i u centru Edinburgha gdje su jednoglasno vikali “Škotska kaže ‘da’!” Kako su odmicali sati do otvaranja birališta, bila je to posljednja prilika da ohrabre neodlučne da uhvate jedinstvenu priliku za izlazak iz tri stoljeća stare unije s Englezima.

Rezultati će se s nestrpljenjem večeras iščekivati ne samo diljem Ujedinjenog Kraljevstva, nego i u svim krajevima svijeta koji bi mogao trpjeti posljedice ako se Škoti doista odluče za svoju samostalnost.

To potvrđuje i mladi par studenata Evelyne i Samuel. Iz rodnog Quebeca u Kanadi putovali su u Edinburgh u skupini stotinjak sugrađana isključivo kako bi na licu mjesta pratili ovaj referendum.

Ohrabrenje ostalima

- Ako Škoti postanu samostalni, to će otvoriti put za sve nas koji želimo samostalnost. Svi imamo iste argumente za samostalnost i ako se Škoti za nju izbore referendumom, to će ohrabriti ljude širom svijeta da učine isto, uključujući nas - ističe Evelyne, studentica ekonomije.

- Želimo naučiti od njih kako voditi kampanju kojom će se ljudi ohrabriti za glas za samostalnost. Mi smo idući na redu - govori Samuel, simbolično odjeven u škotski kilt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:10