SUD ODLUČIO DA JE NEUBROJIV

HRVAT (29) U ŠVICARSKOJ BRUTALNO IZBO ŽENU (66) ALI NEĆE U ZATVOR 'Čuo je glasove i mislio da su svi roboti, mora na liječenje...'

 
 Profimedia

Općinski sud u švicarskom gradu Aarau odlučio da je 29-godišnji Hrvat Davor kriv za ubojstvo, no neće u zatvor, već mu je određeno bolničko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa. Sud je svoju presudu utemeljio na psihijatrijskom izvješću. Naime, mladom je Hrvatu dijagnosticirana paranoidna shizofrenija, a utvrđeno je i da je u vrijeme ubojstva bio pod utjecajem alkohola i kokaina, javlja švicarska televizija SRF.

Presuda mladom Hrvatu zbog ubojstva 66-godišnje Hildegard Enz Rivola izrečena je prije dva dana, a zbog toga što on na kraju ne mora u zatvor, cijela je Švicarska bijesna.

Izbo ju 30 puta pred kućnim pragom

Naime, 17. siječnja 2019. godine je 66-godišnjakinja pronađena u lokvi krvi na svom kućnom pragu u ulici Erlinsbacherstrasse u švicarskom gradu Aarau. Susjedi su ju čuli kako zapomaže i požurili joj pomoći, no nedugo nakon što je prevezena u bolnicu, 66-godišnjakinja je zbog teških ozljeda preminula. Počinitelj ju je u gornji dio tijela nožem izbo više od 30 puta, a za njim, kao i za oružjem kojim ju je ubio, dugo se tragalo. Policija je tijekom istrage osnovala posebno povjerenstvo za rasvjetljavanje ovog slučaja, a pritom su surađivali i s javnošću pa su lecima molili građane za pomoć. Manje od mjesec dana nakon ubojstva, 12. veljače 2019. godine, policija je uhitila 28-godišnjaka hrvatskog podrijetla, a kod njega je pronađeno i oružje. Na početku je mladić sve negirao, no kasnije je priznao ubojstvo.

Kasnije je objavljeno da je mladić, prema psihijatrijskom izvješću neubrojiv, a doznalo se i za njegovu zlouporabu droge i alkohola. Prije ubojstva je navodno konzumirao kokain, marihuanu i alkohol.

Sud odbio progon iz zemlje

Tužiteljstvo je utvrdilo da ubojica i ubijena Hildegard Enz Rivola nisu bili ni u kakvom osobnom odnosu, no doznalo se da je on 2015. godine vršio neke radove u njezinom stanu, zbog čega je znao kako sve u stanu izgleda, kao i da je nesretna žena tamo živjela sama.

Tužitelj je, osim bolničkog liječenja u zatvorenoj ustanovi, za počinitelja tražio i progon iz zemlje na 15 godina, no većina na sudu je to odbila uz obrazloženje da je počinitelj rođen u Švicarskoj, cijeli život tamo živi i nema nikakvog kontakta s Hrvatskom. Sa liječenja će biti otpušten tek kada stručno povjerenstvo utvrdi da je terapija bila uspješna i da više ne postoji rizik od povratka bolesti. Ta se mjera u Švicarskoj kolokvijalno naziva i 'malim pritvorom'.

Državno tužiteljstvo poručuje da bi bez bolničkog liječenja postojao veliki rizik da optuženi ponovi slične zločine te ističu da ovakva mjera osigurava da on više ne predstavlja opasnost za javnost.

Aargauer Zeitung piše da se u pravilu ovakva mjera liječenja izriče na maksimalno pet godina, a nakon tog se vremena procjenjuje koliko je terapija bila uspješna. Ukoliko se utvrdi da počinitelj i dalje predstavlja opasnost, liječenje se može produžiti.

Čuo je glasove i mislio da je iznad zakona

29-godišnjak se ispričao obitelji svoje žrtve rekavši da nije htio da sve ode tako daleko. Dodao je da nije znao da ima paranoidnu shizofreniju. Ipak, utvrđeno je da je ranije već dvaput bio na liječenju u psihijatrijskoj klinici zbog ovisnosti o drogama. Trenutno se osjeća jako loše i kaže da će rado na terapiju i liječenje.

Sudski vještaci ne vjeruju da je ovo ubojstvo planirao. Smatraju da je zbog svoje dijagnoze čuo glasove zbog kojih je mislio da može sve, da je iznad zakona, te da su svi ljudi oko njega zapravo roboti. Kad je u novinama čitao o zločinu, nije shvatio da se radi o njemu. Stručnjaci vjeruju bi njegovo liječenje moglo biti uspješno.

Obitelj žrtve razočarana

Obitelj žrtve je zbog ovakve presude ljuta i ogorčena. Smatraju da počinitelj svakako treba biti kažnjen zbog ubojstva. Bivši suprug i sinovi žrtve rekli su da je njegov čin ostavio gorke tragove na njima te da počinitelj nikada ne bi smio biti pušten. Prije mjesec dana su obitelj i prijatelji ubijene Hildegard organizirali i memorijalni marš, na koji su pozvali sve koji se protive nasilju.

'Hildi je istrgnuta iz naših života. Bila je majka, prijateljica i dobra osoba toplog srca', rekao je njezin sin Ivor Rivola za Aargauer Zeitung i dodao da je razočaran time što je ubojica proglašen neubrojivim.

'Zapanjeni smo. Ne znam što to onda odrastao čovjek treba učiniti da bi bio proglašen krivim', rekao je sin ubijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 05:39