PROSVJED U MELITOPOLJU

Hrabri Ukrajinci izašli na ulice okupiranog grada zbog otmice gradonačelnika, Rusi objavili za što ga optužuju

Navodi se kako je deset vojnika ušlo u krizni centar tog grada u četvrtak. Gradonačelniku su navukli vreću na glavu i odveli ga

Prosvjedi u Melitopolju zbog otmice gradonačelnika Ivana Fedorova

 Screenshot

Ukrajinski dužnosnici optužili su rusku vojsku da je otela gradonačelnika Melitopolja odvodeći ga u nepoznatom smjeru s vrećom navučenom preko glave.

Melitopolj, grad od 150.000 stanovnika na jugoistoku Ukrajine, jedan je od prvih koji je pao pod rusku okupaciju. Strane agencije javljaju kako su danas u tom gradu zabilježeni prosvjedi zbog odvođenja gradonačelnika Ivana Fedorova.

Anton Herasčenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, kazao je da je deset vojnika ušlo u krizni centar tog grada u četvrtak. Gradonačelniku su navukli vreću na glavu i odveli ga.

Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika predsjednikova ureda u Kijevu, podijelio je na društvenim mrežama snimku za koju tvrdi da prikazuje otmicu. Na njoj se vide maskirani muškarci kako odvode muškarca iz zgrade. Snimka nije potvrđena iz neovisnog izvora. Moskva nije komentirala sudbinu gradonačelnika Melitopolja.

O otmici je govorio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je osudio otmicu. Zelenski je za Fedorova rekao da je gradonačelnik koji hrabro brani Ukrajinu i građane svog grada. "Sasvim je jasno da je ovo znak slabosti okupatora. Ušli su u novu fazu teroriziranja u kojoj pokušavaju fizički eliminirati predstavnike legitimne lokalne ukrajinske vlasti", rekao je Zelenski.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je osudivši otmicu u priopćenju navelo kako je događaj ravan ratnom zločinu jer međunarodno pravo brani uzimanje civilnih talaca u ratu. "Ruske snage cinično nazivaju gradonačelnika teroristom. Pozivamo međunarodnu zajednicu da odgovori na otmicu Ivana Fedorova i drugih civila te da pojača pritisak na Rusiju da okonča svoj barbarski rat protiv Ukrajinaca", stoji u priopćenju.

Ruske snage ušle su drugog dana invazije u Melitopolj, prema informacijama portala Ukrajinska Pravda. Nakon što je invazija započela, Fedorov je poveo nekoliko prosvjednih skupova, piše taj portal. Među njima je i skup održan 2. ožujka na koji su došle tisuće ljudi.

Tri dana kasnije Ukrajinska Pravda je prenijela gradonačelnikove izjave o tome da je situacija u gradu "teška" zbog nestašice hrane i lijekova. Rekao je da su gradske vlasti od ruskih okupatora zatražile otvaranje humanitarnog koridora kako bi civili napustili grad. Ali zahtjev je odbijen. Nakon njegova odvođenja tužitelj iz oblasti Luhansk rekao je da je Fedorov pod istragom zbog terorizma, piše CNN.

Zelenski je odvođenje gradonačelnika Fedorova nazvao "zločinom protiv demokracije". "U našoj zemlji nisu pronašli podršku iako su na nju računali. Godinama sebi lažu da građani Ukrajine čekaju dolazak Rusije. Ovo ovdje je Ukrajina. Ovo je Europa. Ovo je demokratski svijet", poručio je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55