IKONA RUSKOG OTPORA

Hrabra ruska novinarka dobila posao u njemačkom Die Weltu: ‘Obranila je najvažnije medijske vrijednosti‘

Ovsjanjikova je sredinom ožujka u studiju najgledanijeg dnevnika u Rusiji i iza leđa voditeljice držala transparent protiv rata

Marina Ovsjanjikova pojavila se sredinom ožujka u studiju najgledanijeg dnevnika u Rusiji i šest sekundi iza leđa voditeljice držala transparent protiv rata.

 Screenshot

Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, koja je postala ikona ruskog otpora protiv rata u Ukrajini kada je posala takvu poruku usred vijesti prokremaljske televizije, izvještavat će iz Ukrajine i Rusije za njemački dnevnik Die Welt, objavio je list u ponedjeljak.

Ovsjanjikova će pisati za list i davati priloge za televizijski kanal tog medija.

"Marina Ovsjanjikova imala je hrabrosti da u odlučnom trenutku izađe pred televizijske gledatelj i pruži im uvid u grubu istinu" o ratu u Ukrajini, priopćio je Ulf Poschardt, glavni urednik grupe Welt.

"Time je branila najvažnije medijske vrijednosti i to unatoč državnoj prijetnji represijom", navodi Poschardt.

"Welt predstavlja ono što je s toliko žestine branilo nekoliko hrabrih osoba na licu mjesta - slobodu. Kao novinarka smatram svojom zadaćom braniti tu slobodu", napisala je Ovsjanjikova (43) u priopćenju.

Marina Ovsjanjikova pojavila se sredinom ožujka u studiju najgledanijeg dnevnika u Rusiji i šest sekundi iza leđa voditeljice držala transparent protiv rata u Ukrajini kako bi širokim slojevima gledatelja pružila uvid u drukčije viđenje rata od onog kakvo svakodnevno prezentira moćna ruska propaganda.

Bila je nakratko uhićena i osuđena platiti novčanu kaznu te je zatim puštena na slobodu. Napustila je svoju televizijsku kuću i prijeti joj kazneni progon po optužbama za koje je zapriječena kazna dugogodišnjeg zatvora prema ruskom zakonu kojim se do 15 godina zatvaraju "širitelji lažnih vijesti" protiv ruske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:58