‘Da ne naljute dioničare‘

Hotelski lanci ne žele otići iz Rusije, a za bukiranje sobe daju čak i nagradne bodove

Hotelska industrija, piše Financial Times, tako se pokazala sporijom u bojkotu Rusije od nekih drugih

Hilton Leningradskaja Hotel

 Fomichev Mikhail/Sputnik via AFP

Iako je dobar dio međunarodnih kompanija vrlo brzo nakon ruskog napada na Ukrajinu obustavio poslovanja u Rusiji, hotelski sektor zasad se tome odupire pa tako oni koji ovih dana putuju u Rusiju tamo i dalje tamo mogu rezervirati sobu u Marriottu, Hiltonu ili recimo Radissonu. Ti lanci, kao i mnogi drugi, i dalje imaju normalne ugovorne odnose s ruskim hotelima kojima usprkos ratnom stanju i dalje upravljaju, a iako je ukrajinska udruga hotela i resorta u nekoliko navrata tražila da velike međunarodne hotelske kompanija prestanu s operacijama u Rusiji, zasad su na to pristali tek rijetki.

Prve koje su se odlučile na takav potez su Best Western, kompanija koja je ovih dana sa svojih stranica uklonila šest ruskih hotela nakon što je vlansike prethodno obavijestila da se povlači iz Rusije, ali i Hyatt koji je raskinuo ugovor s hotelom Hyatt Regency Moscow te obustavio pružanje usluga hotelu Hyatt Regency Sochi.

Hotelska industrija, piše Financial Times, tako se pokazala sporijom u bojkotu Rusije od nekih drugih, posebno u odnosu na kompanije kao što su H&M i Nike koje su zatvorile ruske trgovine ili Heineken i Carlsberg koje otpisuju ruske ogranke. Ukrajinska hotelska organizacija tvrdi kako je to iz razloga što se hotelska industrija zapravo boji naljutiti svoje dioničare pa je iz toga razloga dosad uglavnom masovno odustajala od novih investicija u Rusiju i otvorila smještaj za ukrajinske izbjeglice, ali ne i pristala na potpuno povlačenje iz zemlje.

Francuska kompanija Accor koja ima najveći broj pojedinačnih hotela u Rusiji, dosad je u Rusiji obustavila programe lojalnosti te prestala poslovati s korporativnim klijentima, no izlazak iz franšiznog poslovanja smatraju vrlo izazovnim, piše FT te navodi kako im je navodno već prestanak poslovanja s korporativnim klijentima nanio dosta velike pravne posljedice.

Iz ukrajinske udruge hotela i resorta FT-u tvrde kako imaju najavu da poslovanje u Rusiji namjerava obustaviti i francuski lanac Louvre hotels group, no FT nije uspio dobiti potvrdu ove informacije.

Lanci kao što su Marriott, Hilton i Radisson, međutim, klijentima koji bukiraju sobe u Rusiji omogućavaju čak i skupljanje bodova u programima vrijednosti i zasad nemaju namjeru to ukidati. Zanimljivo lanac Hyatt pak, iako je obustavio poslovanje u mnogim ruskim hotelima, sljedeći mjesec planira otvoriti novi hotel u Rostovu na Donu, gradu u blizini ukrajinske granice. FT-u su naknadno potvrdili kako još revidiraju tu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:40