BARBARSTVO

Horor zarobljenog Ukrajinca: ‘Rekli su da im moram nabavljati žene, inače će mi silovati sestru‘

Dva Rusa u uniformama dosjetila su se da bi zarobljeniku mogli odsjeći prste. Pokušali su bajunetom, ali nisu uspjeli

ilustrativna fotografija

 Ilya Pitalev/Sputnik/Sputnik via AFP

Hrihorij Osmakov, 20-godišnji Ukrajinac, opisao je londonskom Timesu kako je izgledao pakao ruskog zarobljeništva. Dok se izvješća o monstruoznim ratnim zločinima, uključujući i ona na ukrajinskoj strani, gomilaju, mladi građevinac Osmakov ističe kako ni danas, kad je na sigurnom eritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga, ne može naći logiku u tome što je doživio.

Uhićen je dok je popravljao prozor susjedu čiju je kuću pogodila granata. Optužili su ga da je davao informacije ukrajinskim vojnicima, zavezali i bacili u podrum škole u mjestu Novovoznesenske. Uskoro je tamo strpano pet ukrajinskih vojnika. Osmakov je, kaže, svjedočio nadrealnim prizorima.

Rusi su, priča, napunili kantu vodom i jednom po jednom ukrajinskom vojniku gurali glavu držeći ih pod vodom najmanje minutu. Vojnicima su skinuli uniforme i čizme, već su bili teško pretučeni. Nakon što bi ih gotovo ugušili, izvadili bi im glavu iz vode i urlajući ih ispitivali. U jednom trenutku jedan od Rusa zastao je primijetivši kvalitetne termo čarape na zarobljeniku. "Počela je svađa kome će pripasti", kaže Osmakov.

To je bilo početkom travnja u oblasti Herson na jugu zemlje. Dva Rusa u uniformama s maramama na glavi dosjetila su se i da bi zarobljeniku mogli odsjeći prste. Pokušali su bajunetom, ali nisu uspjeli. "Stali su i poslali trećeg vojnika da im iz kuhinje donese oštriji nož. Vratio se s nožem za meso pa su nastavili", ispričao je Osmakov.

Times podsjeća da su od početka rata zarobljene stotine, možda i tisuće vojnika na obje strane te da snimke i fotografije iz Ukrajine pokazuju obostrano ponižavanje, iskorištavanje, ozljeđivanje i ubijanje, iako toga, prema viđenome, ima puno više na ruskoj strani.

Čak se i mrtvi vojnici grubo iskorištavaju. Poznati su slučajevi kad su fotografije trupala slane obiteljima. Rusi su čak tražili novac kako bi obiteljima vratili tijela. Zarobljeni vojnici korišteni su za propagandne filmove.

Iživljavanje kojemu je svjedočio nije imalo nikakva smisla, ni financijskog, ni propagandnog, kaže Osmakov. Njega su mučili vodeći ga na lažne egzekucije.

Neki od zarobljenih vojnika izgubili su dijelove prstiju, neke su sakatili privezane za stolce.

"Jedan od njih počeo je urlati Rusima da će svi oni umrijeti u Ukrajini. Nakon toga su ih sve pogubili hicem u čelo. Nikad nije bilo nikakva redoslijeda u tom ruskom ispitivanju. Kao da su bili izvan pameti, samo su urlikali, udarali i mučili", ispričao je Osmakov.

Nakon pogubljenja vojnika, Rusi su u podrum doveli nekoliko vezanih civila, uključujući i njegovu majku te sestru. "Rekli su mi da im moram nabavljati žene, inače će mi silovati sestru", ispričao je. Njegova sestra, 23-godišnjakinja, odvedena je kako bi prijetnja bila što uvjerljivija.

Međutim, nekoliko sati poslije mučitelji vojnika negdje su nestali. Došli su vojnici koji su pustili Osmakova i druge civile. Čak su mu nudili da se pridruži ruskoj vojsci za plaću od 700 funti.

Osmakov je poslije pobjegao na teritorij pod kontrolom ukrajinskih snaga.

"To uopće nije imalo smisla. Uhitili su me dok sam popravljao prozor susjedu. Vodili me na lažne egzekucije. Pustili da gledam kako muče i ubijaju zarobljene vojnike tupim bajunetama svađajući se oko čarapa. Poslije su me pokušali unovačiti. Nema logike, neshvatljivo je. Da je bilo logike, ubili bi i mene", zaključio je mladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44