OVO ĆE ODJEKNUTI

Horor u Kini, nožem izbodena četiri Amerikanca, snimke se poput požara šire društvenim mrežama

Prizori iz Jilin Parka u Kini

 /Screenshot X/ Youtube

Četiri profesora američkih sveučilišta nalaze se u bolnici nakon što ih je nepoznati napadač izbo nožem u javnom parku u Kini, javlja BBC.

Kako se navodi u izjavi njihova matičnog koledža ozlijeđeni su tijekom dnevnog posjeta parku u provinciji Jilin, na sjeveru Kine. Grupa je jučer posjetila lokalni hram kada ih je napao muškarac s nožem.

Američki State Department komunicirao je s medijima da je ministarstvo vanjskih poslova svjesno incidenta ali da u ovom trenutku nemaju više informacija.

Kineske vlasti u međuvremenu nisu reagirale na incident, a društvene mreže preplavile su slike stravičnog napada. Na podijeljenim objavama vidi se najmanje troje ljudi kako krvari i leže na tlu.

https://www.youtube.com/watch?v=r9_RPrU9BcE&ab_channel=TheStar

Kako piše BBC, incident je brzo cenzuriran na kineskom internetu, a pretrage ključnih pojmova ne daju nikakve rezultate unatoč činjenici što je sve završilo u trendovima na kineskoj društvenoj platformi Weibo.

Incident se dogodio usred napetih diplomatskih odnosa, a i ova akademska razmjena studenata i znanstvenika rezultat je pokušaja da se napeti diplomatski odnosi Pekinga i Washingtona relaksiraju. Xi Jinping tako je primjerice najavio plan o pozivanju 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu u narednih 5 godina. Istodobno američki State Department izdao je savjetodavno upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu što, smatra se, mnoge studente i obeshrabrilo.

Nema sumnje da će ih ovaj incident obeshrabriti još i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:44