OSTALI BEZ GLAVE

Horor na ulicama gradova Afganistana: ‘Ubijaju vladine dužnosnike, neka tijela su javno izložena‘

Izaslanik bivše afganistanske vlade optužio je talibane za brojna zlodjela, uključujući ciljana ubojstva i prisilne nestanke

Borci talibana u Jalalabadu 

 Wakil Kohsar/AFP

Vijeće za ljudska prava UN-a objavilo je da je čulo za ubojstva više od 100 bivših vladinih dužnosnika, koja se većinom pripisuju talibanima.

Nada al-Nashif, zamjenica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, rekla je da je osim toga najmanje 50 osumnjičenih članova lokalne podružnice Islamske države, poznate kao ISIS-Khorasan - ideološkog neprijatelja talibana, pogubljeno vješanjem i odrubljivanjem glave, prenosi Reuters. Najmanje 72 od više od 100 navodnih ubojstava pripisana su talibanima, rekla je al-Nashif, dodajući da su u nekoliko slučajeva "tijela bila javno izložena".

- To je pojačalo strah među ovom kategorijom stanovništva - istaknula je.

Al-Nashif je rekla da je duboko uznemirena izvješćima o takvim ubojstvima, koja su u suprotnosti s obećanom amnestijom koju su talibani obećali za sve one koji su povezani s bivšom vladom koju je podržavala međunarodna zajednica. Najmanje osam afganistanskih aktivista i dvoje novinara ubijeno je od kolovoza, a UN je također dokumentirao 59 nezakonitih pritvaranja, dodala je.

- Sigurnost afganistanskih sudaca, tužitelja i odvjetnika, posebno žena pravnih stručnjaka, razlog je za uzbunu - dodala je zamjenica visokog povjerenika. U govoru pred Vijećem za ljudska prava rekla je da su dosadašnju vladavinu talibana obilježila pogubljenja po kratkom postupku diljem zemlje i ograničenja osnovnih prava žena i djevojčica. K tome, obitelji se ove zime suočavaju s "teškim siromaštvom i glađu" u jeku izvješća o dječjem radu, ranim brakovima i "čak prodaji djece", rekla je al-Nashif.

Plemenske čistke

Izaslanik bivše afganistanske vlade optužio je talibane za brojna zlodjela, uključujući ciljana ubojstva i prisilne nestanke. - S talibanskim vojnim preuzimanjem Kabula ne samo da vidimo potpuni preokret dva desetljeća napretka... nego ta skupina također čini zlodjela nekažnjeno i u mnogim slučajevima to ostaje neprijavljeno i nedokumentirano - izjavio je Nasir Ahmad Andisha. Ambasador Kabula pri UN-u u Ženevi kojeg svjetsko tijelo još priznaje, rekao je da "vjerodostojna izvješća svjedoče o etničkim i plemenskim čistkama u nekoliko pokrajina". UN nije priznao talibanski režim, a i brojne druge zemlje omogućile su nastavak rada diplomatima koje je poslao bivši režim. Talibanski vođe cijelo vrijeme traže da ih se prizna, a UN-ove agencije upozoravaju na prijetnju koju zemlji donosi nedostatak humanitarne i druge pomoći.

Škole mučilišta

Amnesty International u izdvojenom izvješću dokumentirao je ratne zločine i mučenja počinjena za vrijeme kraha bivše afganistanske vlade i talibanskog preuzimanja vlasti. U izvješću se dokumentiraju mučenja, izvansudska pogubljenja i ubojstva koje su talibani počinili u posljednjoj fazi sukoba u Afganistanu, kao i civilne žrtve za vrijeme kopnenih i zračnih operacija afganistanskih snaga nacionalne obrane i sigurnosti (ANDSF) i američkih vojnih snaga.

- Domovi, bolnice, škole i trgovine postali su poprišta zločina gdje su ljudi ubijani i ozljeđivani - rekla je Agnès Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala.

Ujedinjeni narodi izvijestili su da je u Afganistanu ubijeno 1659 civila, a još dodatnih 3524 ozlijeđeno je u prvih šest mjeseci ove godine, što je 47 posto više nego prijašnje godine. Početkom prosinca više od 20 zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Ujedinjenu Kraljevinu, objavile su zajedničko priopćenje kojim izražavaju zabrinutost zbog navoda da su bivši članovi sigurnosnih snaga nestali ili su smaknuti.

- Za ove informacije nema nikakvih dokaza. Odbacujemo ih - rekao je glasnogovornik talibanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20