‘NEOVLAŠTENO OKUPLJANJE‘

Hongkonški aktivist i medijski tajkun Jimmy Lai osuđen na 14 mjeseci zatvora

Osnivač tabloida Apple Daily i žestoki kritičar Pekinga ranije ovog tjedna u pritvoru je napisao pismo u kojem poručuje da se boji
Jimmy Lai
 Anthony Wallace

Hongkonški aktivist i medijski tajkun Jimmy Lai osuđen je na 14 mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim zbog neovlaštenog okupljanja.

73-godišnji Lai jedan je od desetak aktivista koji su proglašeni krivim za optužbe povezane s prodemokratskim prosvjedima u Hong Kongu 2019. godine.

Osnivač tabloida Apple Daily i žestoki kritičar Pekinga ranije ovog tjedna u pritvoru je napisao pismo u kojem poručuje da se boji jer je upravo sada pravo vrijeme da se zauzme za grad koji voli.

"Naša je odgovornost kao novinara tražiti pravdu. Dokle god nismo zaslijepljeni nepravednim iskušenjima, sve dok ne dopustima da se zlo probije kroz nas, ispunjavamo svoju odgovornost", poručio je Lai.

Lai je osuđen na 12 mjeseci za sudjelovanje u prosvjedima 18. kolovoza i još osam mjeseci za sudjelovanje u prosvjedima 31. kolovoza.

Također se suočava s još šest optužbi, od kojih su dvije izrečene prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti.

Među poznatijim aktivistima koji su osuđeni u petak su 82-godišnji odvjetnik Martin Lee kojeg u Hong Kongu nazivaju "ocem demokracije" i 73-godišnja zastupnica i odvjetnica Margaret Ng.

Ng je tijekom rasprave u svom govoru prilagodila izjavu Thomasa Morea kojeg je pogubio kralj Henry VIII, rekavši: "Stojim kao dobar sluga zakona, ali prije svega naroda. Jer zakon mora služiti narodu, a ne narod zakonu". Govor je izazvao ovacije publike.

Peking je donio kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti 2020. godine nakon masovnih prosvjeda, kako bi smanjio pravosudnu autonomiju Hong Konga i olakšao kažnjavanje demonstranata. Niz aktivista uhićeno je nakon donošenja tog zakona.

Brojni prodemokratski borci već su proglašeni krivima za neovlašteno okupljanje početkom ovog mjeseca. Njihov odvjetnički tim tvrdio je da je sloboda okupljanja zaštićena ustavom Hong Konga i da su vlasti odobrile demonstracije koje su tek kasnije prerasle u neovlašteni marš. Tužiteljstvo je tvrdilo da pravo na slobodu okupljanja - iako dodijeljeno ustavom - nije bilo apsolutno u Hong Kongu.

Velika Britanija je vratila Hong Kong Kini 1997. godine pod principom "jedna zemlja, dva sustava". Demonstracije koje su prerasle u nasilne prosvjede između aktivista i policije, potaknute su sve većim miješanjem Pekinga u hongkonške zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:17