MOGUĆNOST VOJNE INTERVENCIJE

Hollandeova inicijativa: Priznat ćemo vladu sirijske oporbe

 AP

Francuski socijalistički predsjednik Francoise Hollande nastavlja stopama svog prethodnika Nicolasa Sarkozyja u pokušaju da se nametne kao važan igrač na području međunarodne politike. Hollande je prekjučer pozvao sirijsku opoziciju da formira provizornu opozicijsku vladu istaknuvši kako će takva vlada odmah dobiti priznanje Pariza.

- Želimo formiranje vlade koja bi mogla nastupiti kao legitimni predstavnik nove Sirije. U ovaj plan uključili smo naše arapske partnere kako bismo ubrzali taj proces - izjavio je Hollande.

Posvađane frakcije

Tim potezom Pariz je pokazao da je spreman ići mimo Washingtona i Londona čiji je stav da je sirijska opozicija suviše “fragmentirana i neučinkovita” da bi oformila funkcionirajuću jedinstvenu vladu. Iz SAD-a je nakon Hollandeovih izjava stigao komentar kako je prerano za stvaranje jedinstvene opozicijske vlade u Siriji.

Osim toga, izvješća s terena upozoravaju da su se među naoružane oporbene redove u zemlji uvukle i neke islamističke radikalne skupine koje koriste situaciju za vlastite ciljeve. No, Hollandea to ne zabrinjava. Njegov potez tumači se kao još jedan diplomatski pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da odstupi. Mnoge je to podsjetilo na Sarkozyja i njegov istup protiv libijskog vođe Moamara Gadafija.

Libijski scenarij

Među ostalim je upravo snažno Sarkozyjevo lobiranje pomoglo da se mobilizira vojna akcija međunarodne zajednice s ciljem ‘zaštite libijskog stanovništva’. No London i Washington nastavljaju s držanjem distance prema glavnoj opozicijskoj sirijskoj skupini, samoprozvanom Sirijskom nacionalnom vijeću, koje francuska vlada i dalje podupire. Arapska liga, pak, trenutačno je u razgovorima sa sirijskim opozicijskim skupinama koje pokušava nagovoriti da potpišu zajednički tranzicijski sporazum o izgledu postasadovske Sirije. No, Sirijsko nacionalno vijeće odbilo je ući u pregovore s drugim skupinama jer se boji gubitka utjecaja. Dok se u Siriji nastavljaju sukobi i u napadima dnevno ginu deseci ljudi, i egipatski predsjednik Muhamed Morsi vodi jednu od mirovnih inicijativa.

Uključivanje Irana

Morsi je u Teheranu sudjelovao na susretu o Siriji i počeo je Egipat približavati Iranu. Prema Morsijevim riječima, Iran je kao veliki saveznik vlade u Damasku i najjača šijitska zemlja u regiji bitan faktor u naporima da se pronađe rješenje za situaciju u Siriji. Morsi predlaže stvaranje kontakt-skupine arapskih zemalja koja bi uključila i Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:32