IZBORI U FRANCUSKOJ

Hollandeov trijumf: Na čelo parlamenta stavit će svoju bivšu suprugu?

Francois Hollande i Segolene Royal zajedno imaju četvero djece i bili su u vezi gotovo tri desetljeća, ali su bili i suparnici na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata. Sada će, pak, dijeliti vlast u Francuskoj
 AP

Prema konačnim rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, lijevi blok, prije svega socijalistička stranka, vrlo lako bi mogao osvojiti i apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta, odnosno Nacionalnoj skupštini. Lijevi blok osvojio je 46,77 posto glasova, odnosno između 283 i 329 zastupničkih mjesta u skupštini koja broji 577 zastupnika. Desni blok predvođen konzervativom desnom strankom UMP osvojio je 34,07 posto glasova, što prema projekcijama znači od 210 do 263 mjesta. Za apsolutnu većinu Hollandeu i njegovoj stranci potrebno je 289 zastupničkih mjesta kako bi bez problema i puno kompromisa mogli inicirati najavljene reforme.

Ministri preživjeli

Osim predsjednika i premijera, odnedavno iz redova Socijalističke stranke dolazi i predsjednik Senata te je ovo, bez obzira na konačan broj mjesta u parlamentu, njihov povijesni rezultat. Svega nekoliko dana prije drugog kruga izbora socijalisti su na dobrom putu da prvi put nakon deset godina osvoje većinu i u donjem domu parlamenta kojim bi vrlo lako mogla predsjedati, bude li izabrana u svojoj izbornoj jedinici, Ségoléne Royal, bivša životna partnerica Françoisa Hollandea, majka njihovo četvero djece, ali i njegova stranačka kolegica. Dobrom rezultatu socijalista svakako treba pribrojati i činjenicu da je 25 članova aktualne Vlade Jean-Marca Ayroua, koji su se kanididirali u svojim izbornim jedinicama, također zabilježilo dobre rezultate, te najvjerojatnije nitko od nedavno izabranih ministara neće zbog neuspjeha morati odstupiti s ministarske pozicije, a što su u slučaju njihova poraza zatražili i francuski predsjednik i premijer.

Treća politička sila

Nacionalni front Marine Le Pen osvojio je 13,6 posto glasova, što je manje od 17,9 posto koliko je dobila na predsjedničkim izborima. To je Nacionalnom frontu drugi povijesni najbolji rezultat na parlamentarnim izborima, jer su 1997. godine osvojili 14,9 posto.

Tim je rezultatom Nacionalni front definitivno učvrstio svoju poziciju treće stranke po jačini na francuskoj političkoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:50