ŽIVOT S VIRUSOM

Hoće li omekšati lockdown u Kini? Neki se u Pekingu vraćaju na posao, Šangaj bliže ukidanju zatvaranja

Epidemiološke mjere oslabile su drugo najveće gospodarstvo u svijetu te poremetile globalne lance opskrbe i međunarodnu trgovinu

Peking

 Noel Celis/AFP

Ulice u Pekingu u ponedjeljak su bile zakrčene vozilima jer je građanima u dvama okruzima dopušten povratak na posao dok se Šangaj približava ukidanju dvomjesečnog potpunog zatvaranja zbog covida-19 od srijede, a broj novih slučajeva zaraze u Kini se smanjio.

Kina je jedina velesila koja provodi nepopustljivu politiku nulte tolerancije prema covidu, čiji je cilj iskorijeniti žarišta pod svaku cijenu dok većina svijeta pokušava živjeti s virusom.

Kina svakodnevno prijavljuje stotine novih slučajeva, a mnoge zapadne zemlje bilježe desetke tisuća novih slučajeva zaraze svakoga dana.

Stroge epidemiološke mjere, a naročito potpuno zatvaranje najmnogoljudnijeg grada u Kini, oslabili su drugo najveće gospodarstvo u svijetu te poremetili globalne lance opskrbe i međunarodnu trgovinu.

No uskoro bi moglo doći do popuštanja.

Okruzi Fangshan i Shunyi, u glavnom gradu Pekingu, ukinuli su pravila o radu od kuće, a javni prijevoz nastavio se kao i u Chaoyangu, najvećem okrugu Pekinga.

Knjižnice, muzeji, kazališta i teretane od nedjelje smiju biti otvoreni, s ograničenim brojem posjetitelja, u okruzima u kojima nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze u sedam dana. Izlazak u restorane i dalje nije dopušten diljem grada.

Šangaj, kineski komercijalni centar s 25 milijuna stanovnika, namjerava konačno ukinuti bolno dvomjesečno potpuno zatvaranje od srijede, no još uvijek nije jasno kako će ukidanje izgledati ni koliko bi postupno moglo biti.

Poslovnim subjektima poručeno je da mogu nastaviti s radom, no većini stanovnika nije rečeno kad mogu napustiti svoje stambene prostore, velik dio javnog prijevoza i dalje je ugašen, a privatna vozila i dalje ne smiju sudjelovati u prometu bez prethodnog odobrenja.

Šangajske vlasti u nedjelju su rekle da će ukloniti "nerazumne" uvjete za poslovne subjekte kako bi mogli nastaviti s radom od srijede i najavile 50 mjera kako bi se podržalo gospodarstvo.

Mjere uključuju ubrzavanje izdavanja i korištenja lokalnih vladinih obveznica, traženje od banaka da obnove zajmove za mala i srednja poduzeća i ubrzavanje odobravanja građevinskih projekata.

Nije bilo pojedinosti o tome koja će ograničenja za poslovne subjekte biti uklonjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:40