STRAVA NA FILIPINIMA

Hladno se ušetao u studio, došao do voditelja i smaknuo ga u programu uživo: ‘Znate li koliko novinara su već pobili?‘

Jumalon je 199. novinar koji je ubijen u zemlji od 1986., kada se demokracija vratila na Filipine
 DZHR News/Twitter

Radio voditelj na južnim Filipinima ubijen je u svom kućnom studiju u drskom napadu kojem su svjedočili ljudi koji su gledali prijenos uživo na Facebooku, piše The Guardian.

Naoružani napadač je ušao u radio stanicu Juana Jumalona, ​​pokrajinskog emitera vijesti poznatog i kao DJ Johnny Walker, pretvarajući se da je slušatelj. Zatim ga je upucao dva puta tijekom jutarnjeg prijenosa uživo u gradu Calamba u pokrajini Misamis Occidental, rekla je policija.

Napadač je zgrabio žrtvinu zlatnu ogrlicu prije nego što je pobjegao na motociklu sa suputnikom koji je čekao vani, izvijestila je policija. U tijeku je očevid kako bi se identificirao napadač i utvrdilo je li napad vezan uz posao.

Filipini se već dugo smatraju jednim od najopasnijih mjesta na svijetu za novinare.

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr oštro je osudio pucnjavu i rekao da je naredio nacionalnoj policiji da pronađe, uhiti i procesuira ubojice.

"Napadi na novinare neće se tolerirati u našoj demokraciji i oni koji prijete slobodi tiska suočit će se s punim posljedicama svojih postupaka", rekao je Marcos u izjavi.

Nacionalna unija novinara Filipina, koja se zalaže za slobodu medija, rekla je da je Jumalon 199. novinar koji je ubijen u zemlji od 1986., kada se demokracija vratila nakon što je pobuna "Snaga naroda" svrgnula diktatora Ferdinanda Marcosa, oca sadašnjeg predsjednika, te prisilila njega i njegovu obitelj na egzil u SAD.

"Napad je za još veću osudu jer se dogodio u Jumalonovoj vlastitoj kući, koja je također služila kao radio postaja", rekli su iz Nacionalne unije novinara.

Video napada prikazuje Jumalona (57) kako zastaje i gleda prema gore u nešto dalje od kamere prije nego što odjeknu dva hica. Sruši se u stolicu dok svira pozadinska glazba. Proglašen je mrtvim na putu do bolnice.

Napadača se nije moglo vidjeti na Facebook live streamu, a policija je rekla da provjerava jesu li sigurnosne kamere postavljene u kući i na imanjima njegovih susjeda nešto snimile.

U 2009. godini članovi moćnog političkog klana i njihovi suradnici ubili su 58 ljudi, uključujući 32 medijska djelatnika, u napadu u južnoj pokrajini Maguindanao. Bio je to najsmrtonosniji pojedinačni napad na novinare u novijoj povijesti.

Iako je masovno ubojstvo kasnije povezano s nasilnim izbornim suparništvom uobičajenim u mnogim ruralnim područjima, ono je također pokazalo prijetnje s kojima su se suočili novinari na Filipinima.

Preobilje nelicenciranog oružja i privatne vojske pod kontrolom moćnih klanova te slabo provođenje zakona u ruralnim regijama među sigurnosnim su problemima s kojima se novinari suočavaju u siromaštvom pogođenoj zemlji, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:47