NIJE SE TOME NADAO

Hladan tuš za Vučića usred Pariza: Nije ni stigao, a unatoč grandioznim najavama, odmah je dobio šamar...

Na svečanosti i zajedničkom obraćanju, francuski predsjednik gotovo je u uvodu izjavio da očekuje da svi koji su povezani s Banjskom budu procesuirani

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić u Parizu

 Ludovic Marin/AFP

Unatoč grandioznim najavama uoči posjeta Parizu, srpski predsjednik Aleksandar Vučić dobio je hladan tuš već u prvim minutama zajedničke konferencije, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, piše Nova.rs.

Slučaj Banjske i Milana Radoičića odmah su dočekali Vučića, jer je Macron rekao da očekuje da će svi koji su sudjelovali u ovom oružanom napadu biti procesuirani. Unatoč tome što Srbija to uporno odbija, a glavni organizator akcije u kojoj su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba, Milan Radoičić i dalje slobodno šeta.

Iako je od Banjske i oružanog sukoba na sjeveru Kosova prošlo više od sedam mjeseci, međunarodna javnost to nije zaboravila. I dok predsjednik Srbije želi da Banjska postane samo ružna prošlost koja neće opteretiti odnose Srbije sa svijetom, "kostur" tog oružanog sukoba svako malo "ispada iz ormara".

Na svečanosti i zajedničkom obraćanju Vučića i Macrona u Parizu, francuski predsjednik gotovo je u uvodu obraćanja izjavio da očekuje da svi koji su povezani s Banjskom budu procesuirani.

- S druge strane, trebamo prevladati napetosti koje su nastale kao posljedica odluka kosovskih vlasti koje se tiču ​​općina sa srpskim stanovništvom, znamo uvjete tih sporazuma - jasan je Macron.

S obzirom na to da je Macron na čelu druge najmoćnije zemlje u EU, stav o oružanim sukobima ima dodatnu težinu. Čekaju se odgovori, istraga stoji, a Milanu Radoičiću zasad nedostaje samo vila na sjeveru Kosova koja mu je nedavno oduzeta.

Slobode ima na pretek jer se slobodno kreće teritorijem Srbije, a kamere su ga snimile i kako tuče ljude.

Vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić ističe da je Macronova izjava dokaz i potvrda važnosti koju Francuska pridaje incidentu na sjeveru Kosova.

- Svima koji se bave politikom bilo je jasno da će Banjska biti zabilježena kao ozbiljan incident s razvojnim potencijalom za sigurnost regije. Bilo je sasvim logično da se to ne stavi ad acta, što čujemo iz čestih podsjećanja Milana Radoičića. Ovo je novo upozorenje i očekivalo se da će biti spomenuto u privatnim razgovorima, ali to što ga je Macron iskoristio da ga spomene na konferenciji za novinare samo je potvrda koliku važnost tom incidentu pridaju i Francuska i EU - objašnjava Jakšić za Novu.

Napominje da se to uklapa u koncept na kojem inzistira francuski predsjednik.

- Inzistirao je da se ispune odredbe briselskog i ohridskog sporazuma. To je u potpunoj suprotnosti s onim što je rečeno, a to je da će Macron pomoći da Kosovo ne uđe u Vijeće Europe. Agende su dosta različite - kaže Jakšić.

Svijet očekuje reakciju dok Radoičić slobodno tuče ljude

Poznato je da u Srbiji, gdje on redovito boravi, nadležni organi ne žele voditi sudski postupak protiv bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića. Tužiteljstvo ga službeno procesuira kao organizatora oružanog sukoba u Banjskoj na Kosovu, no postupak je "pao" u vodu.

Za to vrijeme "komandant Milan", kako ga zovu suborci, tuče ljude, odmara se u svom hotelu na Kopaoniku i uživa u slobodi koju mu institucije ne žele uskratiti, iako su to činile studentima koji su prosvjedovali.

- Predsjednik nas uvjerava u to da institucije rade svoj posao i da se istraga temeljito priprema. Stranci su očekivali da će istraga napredovati, ali zasad slučaj ‘Banjska‘, u kojem je ključno ime Radoičić, stoji u jednoj od ladica Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Mnogi čekaju otvaranje ladice, a nedoumica je mnogo. Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da SAD smatraju da postoje financijske i organizacijske veze između organizatora u slučaju Banjska i Srbije.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da je sukob mogao dovesti do opasne situacije, a cijela EU očekuje reakciju, zaključuje Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27