SASTANAK ČELNIKA EU

HLADAN DOČEK TSIPRASU U BRUXELLESU 'Počinjemo gubiti strpljenje s Grčkom'

 AFP

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da EU postigne dogovor kojim bi se "zaliječile" rane nanesene njegovoj zemlji politikom štednje.

"Siguran sam da svi zajedno možemo pronaći održivo rješenje kako bismo liječili rane izazvane štednjom. Ovo je ključni trenutak za Europu", rekao je Tsipras po dolasku na svoj prvi summit čelnika Europske unije.

S druge strane, zemlje koje najviše inzistiraju na štednji, ne pokazuju previše razumijevanja za zahtjeve nove grčke vlade koju je formirala krajnje lijeva stranka Syriza. Syriza je dobila izbore na obećanjima da će prekinuti s politikom štednje i da će tražiti otpis grčkog duga.

"Počinjemo gubiti strpljenje s Grčkom. Ona mora poštovati obveze. Svako odstupanje bilo bi nepravda za zemlje poput Irske, Španjolske ili Portugala, koje su učinile znatne napore u zamjenu za pomoć", rekao je finski premijer Alexander Stubb.

U srijedu navečer održan je izvanredni sastanak euroskupine, foruma koji je okuplja ministre financija eurozone. Ni nakon sedmosatnog sastanka europski partneri nisu uspjeli usuglasiti zajedničku izjavu s grčkim kolegom Yanisom Varoufakisom.

Novi sastanak euroskupine predviđen je u ponedjeljak.

Grčki premijer Alexis Tsipras ostaje je na tvrdim stajalištima znajući da oni koji su ga izabrali za premijera žele da prekine program pomoći koji Grci smatraju odgovornim za rastuće siromaštvo.

Premijer odbija produžiti sadašnji paket od 240 milijardi dolara koji istječe 28. veljače, kao i suradnju s dužnosnicima tzv. Trojke (EU, MMF-a i Europske središnje banke) koji nadziru grčke javne financije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:29