JONG-UN SVE OPASNIJI

HITNO ZASJEDALO I VIJEĆE SIGURNOSTI Sjeverna Koreja sada može lansirati nuklearnu bombu u Ameriku

SAD planira odmah u Južnu Koreju postaviti novi sustav za rušenje dalekometnih raketa
 REUTERS

Postoji jedna konstanta u politici Sjeverne Koreje još od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća: kad god Pjongjang nije u žiži interesa svjetskih medija i kada se pokaže da su globalni lideri dugoročno zabavljeni nekim drugim krizama, tada vladajuća dinastija Kim izvede neki provokativan čin.

I u tom svjetlu treba gledati kako nuklearnu probu koju je Sjeverna Koreja izvela 6. siječnja ove godine, tako i jučerašnje lansiranje rakete dalekog dometa. Na televizijskim ekranima postavljenim u gradovima mnoštvo je stanovnika, spontano okupljeno na poziv Partije, oduševljeno pljeskalo gledajući trag ispušnih plinova dok je doajenka sjevernokorejske televizije Ri Chun-hee oštrim glasom vikala o “potpunom uspjehu” lansiranja promatračkog satelita.

Frenetično oduševljenje

Masa je zapala u frenetično oduševljenje jer nikad se ne zna je li u blizini neki žbir koji će procijeniti da je nečije veselje zbog takvog nezapamćenog uspjeha preblago pa bi taj nesretnik, koliko sutra, mogao završiti na “preodgoju” u nekom od najmanje 40-ak logora iz kojih više za života nema izlaska. Raketa je, kako su kasnije potvrdili južnokorejski, američki i japanski vojni izvori, lansirana u 9.30 sati ujutro s poligona na zapadu zemlje te je preletjela južnokorejski otok Jeju, a 14 minuta nakon polijetanja zamijećena je i nad japanskim otokom Okinawa.

Nešto kasnije su izvori iz Seula potvrdili da su pronašli ostatke koji bi mogli biti dijelovi rakete koji su odbacivani u određenim fazama leta. Pjongjang je u svakom slučaju utvrdio da je u svemir lansiran satelit Kwangmyongsong 4 (Zvijezda koja sja) i to u samo deset minuta nakon lansiranja. I najavio je da će biti još takvih svemirskih uspjeha. Nesjevernokorejski izvori i dalje sumnjaju u iskrenost te zatvorene diktature. ali sve je više onih koji smatraju da bi stvarno moglo biti riječi o uspješnom činu: “Možemo sigurno reći da je to bio pokušaj lansiranja”, rekla je Melisa Hanham, nuklearna ekspertica. Reakcije su uslijedile odmah, sa svih strana svijeta, i to vrlo oštre.

“Ta provokacija prijeti ne samo regiji, nego i SAD-u. Potvrđujemo svoju čvrstu opredijeljenost za obranu Sjeverne Koreje i Japana”, na svom je Twitteru napisao američki državni tajnik John Kerry. Osude su pljuštale cijeli dan, a za jučer poslijepodne bila je sazvana i izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koje je u pripremi rezolucije zbog nuklearnog testiranja od 6. siječnja.

Kina, koja i dalje nastupa kao branitelj Pjongjanga, i ovaj je put bila najsuzdržanija, ali ipak jasna: “Pyongyang ima pravo na mirnodopsko korištenje svemira, ali to pravo ograničavaju odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova, i dodala da Peking “izražava žaljenje”.

Tehnološki napredak

Posebno je loše u svjetskoj javnosti odjeknulo priopćenje Sjeverne Koreje u kojem se govori da jučerašnje lansiranje predstavlja znatan napredak u “razvoju znanstvenih, tehnoloških, ekonomskih i obrambenih kapaciteta”. Iako se u nastavku izjave govori o “miroljubivim ciljevima”, navođenje pojma “obrambeni” u Tokiju, Seulu i Washingtonu će se tumačiti kao jasna potvrda da je lansiranje satelita zapravo samo krinka iza koje je testiranje dugometnih projektila koji bi mogli biti naoružani nuklearnim bojevim glavama i biti prijetnjom za zapadnu obalu SAD-a.

Odmah su jučer najavljeni razgovori SAD-a i Južne Koreje o raspoređivanju američkog sustava proturaketne obrane THAAD, što se do sada izbjegavalo jer je Peking izražavao nezadovoljstvo zbog takvih planova zato što bi radari tog sustava dosezali kinesko ozemlje. Dakle, 33-godišnji despot Kim Jong-un uspio je u svom cilju: cijeli svijet govori samo o njemu, u drugi plan su pali američki izbori, pitanje klimatskih promjena, čak i problemi na Bliskom istoku. I jasno, ne brine ga što će možda Vijeće sigurnosti donijeti rezoluciju o novim sankcijama.

Bitno mu je da je uspio dominirati medijima i pokazati da ima u rukama još jedan alat koji mu omogućava da opet ishodi neke ustupke. Jer, iako projektili lete, u zemlji je i dalje ekonomska situacija očajna, velik je broj gladnih i treba hrane.

Raketni i nuklearni program

1976. - ‘81.: razvoj sustava projektila SCUD-B iz SSSR-a na lansirnim rampama iz Egipta

1984.: prvo testiranje SCUD-B 1998.: operativno raspoređivanje projektila Rodong dometa 1300 km

2005.: objava posjedovanja nuklearnog oružja (preko crnog tržišta, uz pomoć indijskih i iranskih stručnjaka)

2006.: testiranje rakete Taepodong-2 navodno dometa 10.000 kilometara, a zatim i prvog nuklearnog testiranja

2009.: nuklearno testiranje na dan kad je u Pragu američki predsjednik Barack Obama govorio o nuklearnom razoružanju

2015.: testiranja projektila koji se ispaljuje iz podmornice





Vijeće sigurnosti UN-a snažno osudilo potez Pyongyanga

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je jednoglasno snažno osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete dalekog dometa, naglasivši da se radi o kršenju UN-ovih rezolucija, kazao je veleposlanik Venezuele u UN-u.

"Članice Vijeća sigurnosti snažno su osudile lansiranje", rekao je predsjedavajući Vijeća Rafael Dario Ramirez Carreno nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

Lansiranje je "ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je. Radi se među ostalim o kršenju rezolucija kojima se poziva Pyongyang da zaustavi sve aktivnosti vezane uz svoj program balističkih raketa, ponovno uvede moratorij na lansiranja i ne provodi daljnje nuklerane pokuse koristeći balističku raketnu tehnologiju.

Vijeće sigurnosti trebalo bi vrlo skoro donijeti novu rezoluciju kako bi dodatno pojačalo sankcije protiv Pyongyanga kao odgovor na ovo lansiranje kao i na posljednji sjevernokorejski nuklearni pokus izveden 6. siječnja.

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power rekla je novinarima: "Posljednji sjevernokorejski prijestup traži da naš odgovor bude još snažniji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:17