IZBJEGAVAO ZUBARE

HITLER ODJEDNOM IZVADIO 19 ZUBA Pronašli razglednicu koju je nacistički vođa napisao nakon zubara

Napisao je to navodno Hitler na razglednicu koja je potpisan njegovim imenom i prezimenom

Pronađena je razglednica koja datira iz 21. prosinca 1916. godine, a vjeruje se kako ju je pisao sam Adolf Hitler.

'Izvadio sam 19 zubi. Možeš zamisliti kako sam izgledao i kako mi je bilo. No, sada sam malo bolje', napisao je navodno Hitler na razglednicu koja je potpisan njegovim imenom i prezimenom, a upućena je njegovom suborcu Karlu Lanzhammeru koji je u to vrijeme bio stacioniran na prvoj liniji fronte u Francuskoj.

Na prednjoj strani razglednice nalazi se kanal Landwher u Berlinu, a na njemu je marka 16. bavarske rezervne regimente, koja je u to vrijeme bila Hitlerova jedinica.

Budući vođa nacističke Njemačke bio je poznat po tome da je mrzio zubare. Istraživanja su potvrdila da je tijekom života izvadio 15 zubi, ali do sada nije bilo poznato da je sve izvadio u isto vrijeme.

- To je njegov rukopis i njegov potpis. Nema sumnje u njenu autentičnost, kazao je Ludwig Eiber, profesor povijesti sa Sveučilišta u Augsburgu.

U vrijeme nastanka razglednice Hitler je boravio u Munchenu gdje se oporavljao od ozljede na bedru koju je zadobio prilikom pada granate na bojištu.

Ovo je druga razglednica otkrivena u posljednje dvije godine koju je Hitler slao Lanzhammeru. Prva je pisana iz bolnice, nekoliko dana ranije, a u njoj piše kako osjeća nemir i veliku želju da se vrati na prvu liniju.

Hitler se na bojište vratio tek 1917. i borio se oko godinu dana dok nije privremeno oslijepio od bojnog otrova. Ostatak rata proveo je u bolnici u sjevernom Berlinu.

Lanzhammer je poginuo u ožujku 1918. u nesreći prilikom pohađanja obuke za pilota.

Hitler se bojao zubara do kraja svog života. Njegov osobni stomatolog Johannes Blaschke otkrio je kako je izbjegavao i najjednostavnije popravke jer je teško podnosio takvu vrstu boli. Tvrdio je i kako je Hitler zbog toga imao loš zadah, abscese i bolesne desni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49