MANIFEST ANTISEMITIZMA

Hitler još 1919. u pismu najavio uništenje Židova: Glavni cilj mora biti njihova eliminacija

U Muzeju tolerancije u New Yorku po prvi put javno izloženo pismo Adolfa Hitlera koje se smatra najranijim programskim manifestom njegovih antisemitskih ideja
 AP

Dokument na četiri stranice pisane na pisaćoj mašini, poznatiji kao Gemlichovo pismo, nastalo je dok je Hitler radio za časnika Adolfa Gemlicha na propagandi u njemačkoj vojsci.

Već tada Hitler je pokazivao sposobnosti vođe jer je mogao 'entuzijazam lako prenijeti na kolege' stoga ga je Gemlich zamolio da svoje ideje o 'židovskom pitanju' stavi na papir.

Tako je 1919. godine nastalo pismo. U njemu budući 'führer' iskazuje mržnju prema Židovima i traži njihovo 'beskompromisno uklanjanje' iz društva.

Dokument je objavio Centar Simona Wiesenthala iz Los Angelesa gdje će u srpnju biti izloženo kao glavni eksponat postave o holokausu. Pismo je Centar kupio od privatnog kolekcionara za navodno 150 tisuća dolara.

Povjesničari smatraju kako je pismo tada 29-godišnjeg Hitlera ključni povijesni dokument tog vremena jer pokazuje kako su se rano formirali stavovi nacističkog vođe.

- To je njegova prva pisana izjava o Židovima. Ona pokazuje da je to bio temelj njegove političke strasti - ocjenio je Saul Friedländer, dobitnik Pulitzerove nagrade za studiju o holokaustu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 16:32