KORAK NAPRIJED

Havaji 15. američka država koja je legalizirala gay brakove

Od prvog trenutka legalizacije, točno u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, neki su parovi, s prikupljenim potrebnim dokumentima, zatražili vjenčanje
 AFP

Havaji su postali 15 američka savezna država koja je legalizirala brakove istospolnih partnera. Od prvog trenutka legalizacije, točno u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, neki su parovi, s prikupljenim potrebnim dokumentima, zatražili vjenčanje. Više ih je odmah iskoristilo novu mogućnost i isti su se dan i vjenčali, budući da je na Havajima, zbog turista, moguće u istom danu i zatražiti vjenčanje i stupiti u brak.

“Ovo je dio povijesti i željele smo biti dio toga”, komentirala je Maria Gallo, stanovnica Honolulua koja se jučer vjenčala sa svojom partnericom Beth Creary. Procjene koje su izračunali ekonomisti sa Sveučilišta Havaji kažu da će otočje u slijedeće tri godine zaraditi 217 milijuna dolara više od gay turista koji će tamo putovati ne bi li imali romantično vjenčanje.

“Počeli smo ovu bitku prije 23 godine i dobili smo je večeras.”, kazao je Michael Golojuch, voditelj Honolulu Pridea i jedan od organizatora vjenčanja u Hotelu Sheraton gdje se prvi dan, odmah po legalizaciji istospolnih brakova, vjenčalo šest parova.

Istospolni brakovi u SAD-u priznaje Kalifornija, Connecticut, Delaware, Havaji, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont i Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:35