IRANSKI VOĐA

Hamenei: ‘Iran ne želi nuklearno oružje nego energiju. Ako je ne budemo imali, bit će ugrožena naša neovisnost‘

Hamenei je ovo priopćio usred pregovora sa svjetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015

Ajatolah Ali Hamenei

 AFP

Iranski vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u četvrtak da njegova zemlja želi i dalje razvijati nuklearni kapacitet ne kao vrstu oružja već kao energiju radi očuvanja neovisnosti.

Hamenei je ovo priopćio usred pregovora sa svjetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

Neizravni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država održavaju se u Beču od travnja prošle godine, zbog bojazni od nuklearnog jačanja Irana što Zapad ocjenjuje nepopravljivim ako se uskoro ne postigne sporazum.

Ostale strane u tom sporazumu, iz kojega se 2018. povukao tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump, posreduju između Irana i Sjedinjenih Država. Nekoliko je izvora, među kojima su i iranski dužnosnici, izjavilo za Reuters da će sljedeći dani biti presudni u nastojanju premošćivanja nesuglasica među uključenim stranama.

“Prije ili kasnije trebat će nam mirnodopska nuklearna energija. Ako je ne budemo imali, bit će ugrožena naša neovisnost”, rekao je najviši iranski autoritet, ajatolah Ali Hamenei, u televizijskom govoru, podupirući tvrdolinijski pregovarački tim svoje zemlje u Beču.

“Diplomatska nastojanja naše braće revolucionara u pokušaju da se riješe sankcija također su dobra stvar, ali glavni zadatak je neutraliziranje sankcija", rekao je također Hamenei, pri čemu je mislio na dalekosežne sankcije njegovoj zemlji koje je ponovno uveo Trump i koje su još uvijek na snazi.

Iran je od 2019. postepeno sve više kršio granice postavljenje u starom sporazumu, tako što je obnavljao zalihe obogaćenog urana, rafinirao ga, te instalirao napredne centrifuge za ubrzanje proizvodnje.

Sporazum iz 2015. ograničio je Iranu obogaćivanje urana s ciljem da mu se oteža proces nuklearnog naoružavanja. U zamjenu za to Iran je dobio ukidanje međunarodnih sankcija.

Hamenei je rekao da Iran nikada nije tražio nuklearno oružje unatoč takvim optužbama koje dolaze od “neprijatelja” njegove države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14