NEUSPJEŠNI PREGOVORI

Hamas: ‘Znaju se naši uvjeti za povratak talaca. A Washingtonu poručujemo jednu stvar...‘

Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. siječnja

Rafah

 Mohammed Abed/Afp

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se provesti samo nakon primirja, rekao je u utorak istaknuti dužnosnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između te militantne skupine, Egipta i Katara.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uvjete svoje skupine za sporazum: kraj izraelske vojne ofenzive, povlačenje vojnika iz Pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze, u svoje domove.

„Pokret je u protekla dva dana predstavio svoj stav o danom prijedlogu bratskih posrednika Katara i Egipta. Ponovili smo svoje uvjete za primirje - puno povlačenje iz Pojasa i povratak izbjeglih, pogotovo na sjever”, rekao je.

image

Khan Yunis

Said Khatib/Afp

Humanitarna situacija posebno je teška na tom području. Vjeruje se da su stotine tisuća stanovnika i dalje tamo usprkos naredbama Izraela za evakuaciju.

Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. siječnja. Izraelske vlasti odbile su pristup konvojima UN-a na koje su izraelski vojnici pucali, piše Reuters.

Sjedinjene Države, najveći pobornik Izraela u vojnoj i diplomatskoj pomoći, u subotu je izveo svoj prvi u nizu spuštanja humanitarne pomoći iz zraka u Gazi.

Hamdan je novinarima rekao da Washingtonu poručuju da je „od slanja pomoći važnije zaustavljanje opskrbe Izraela naoružanjem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:57