VLASNIK FACEBOOKA

Hakeri ukrali i podatke Marka Zuckerberga, otkriveno da on koristi - konkurentsku aplikaciju!

Među ukupno 533 milijuna pogođenih računa čiji su podaci ukradeni, našlo se i 659.000 hrvatskih korisnika Facebooka
Mark Zuckerberg
 Mandel Ngan/AFP

Među 533 milijuna Facebookovih korisnika čiji su podaci javno objavljeni u jednom od najvećih slučajeva curenja u povijesti, našli su se i osobni podaci prvog čovjeka kompanije, Marka Zuckerberga.

Hakeri su otkrili Zuckerbergov telefonski broj, datum i mjesto rođenja, bračni status, korisnički ID, ali i da vlasnik Facebooka koristi - Signal, konkurentsku aplikaciju za komunikaciju.

Sigurnosni stručnjak Dave Walker na društvenoj mreži Twitter napisao je: "U neobičnom obratu događaja otkriveno je da Mark Zuckerberg također poštuje vlastitu privatnost i koristi aplikaciju za chat koja ima end-to-end enkripciju i nije u vlasništvu Facebooka".

Tome je priložio snimku zaslona na kojoj dokazuje da je procurjeli Zuckerbergov telefonski broj na Signalu. Ovo otkriće pravo je iznenađenje zato što Zuckerberg posljednjih nekoliko mjeseci svim silama brani skorašnju promjenu pravila privatnosti na WhatsAppu, aplikaciji za komunikaciju koju je kupio 2014. godine.

Naime, WhatsApp je nedavno najavio da će uskoro početi dijeliti informacije o korisničkom računu s Facebookom, zbog čega su mnogi korisnici odlučili napustiti WhatsApp i prijeći na neku od alternativnih aplikacija za dopisivanje, poput Signala.

Kontroverzni novi uvjeti usluge WhatsAppa na snagu su trebali stupiti u veljači, ali je uvođenje na kraju odgođeno do svibnja. Ironija je što su podaci vlasnika Facebooka uključeni u masovno curenje, kao i osobni podaci suosnivača društvene mreže Dustina Moskovitza i Chrisa Hughesa.

Zanimljivo je i to što je kompanija na vijest reagirala rekavši samo da je hakiranje "stara vijest" i da je do curenja podataka došlo zbog problema koji su uočili i riješili još 2019. godine. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je curenje ipak ozbiljnije nego što to Facebook daje naslutiti.

Sigurnosni stručnjak Alon Gal iz kompanije Hudson Rock koja se bavi analizama kibernetičkog kriminala smatra da bi ogromna količina podataka mogla biti iskorištena za hakiranje putem socijalnog inženjeringa, prevare i u marketinške svrhe.

U međuvremenu je objavljeno i koliko je korisničkih računa s Facebooka ugroženo u kojoj državi svijeta. Od ukupno 533 milijuna pogođenih korisnika, 32 milijuna je iz SAD-a, 11 milijuna iz Velike Britanije i šest milijuna iz Indije.

U javnost su procurili i osobni podaci 659.000 hrvatskih korisnika Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:07