PROCURILI NA INTERNET

HAKERI NAPALI ANGELU MERKEL I STOTINE NJEMAČKIH POLITIČARA Objavili njihove osobne podatke, brojeve kreditnih kartica i mobitela

 
 Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Kancelarka Angela Merkel je među njemačkim političarima pogođenima velikih hakerskim napadom u kojemu su objavljeni njihovi osobni podaci, uključujući informacije o kreditnim karticama i brojeve mobitela.

Broj njezinog faksa, email adresa i nekoliko pisama su među podacima koji su procurili na internet preko profila na Twitteru za koji se ne zna čiji je.

Zasad još nije poznato sadrže li ta pisma, koja je Merkel slala i primala od drugih, osjetljive informacije.

Inforadio rbb sa sjedištem u Berlinu izvijestio je da je hakiranje osobnih podataka stotina njemačkih političara na saveznoj i državnoj razini otkriveno u četvrtak kasno navečer.

Podaci političara objavljeni na Twitteru također uključuju adrese, osobna pisma i kopije osobnih iskaznica, navodi rbb.

Pogođene su sve veće njemačke stranke osim krajnje desnog AfD-a. Identitet hakera i njihovi motivi nisu poznati.

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley osudila je "ozbiljno" curenje osobnih podataka političara na internetu nazvavši ga napadom na demokraciju.

"Počinitelj napada želi narušiti povjerenje u našu demokraciju i u naše institucije", kazala je dodavši da počinitelj ili više njih moraju hitno biti pronađeni te da treba otkriti motive koji stoje iza napada.

"Kriminalcima i onima koji ih podržavaju ne smije se dopustiti da diktiraju bilo kakvu raspravu u našoj zemlji", rekla je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 10:45