NEW YORK POD VODOM

Guvernerka o poplavama: ‘Ovo je, nažalost, naše novo normalno‘

Izvanredno stanje, koje omogućuje bržu alokaciju kriznih sredstava, ostat će na snazi sljedećih šest dana

Poplavljen Manhattan u New Yorku

 Ed Jones/AFP

Obilni pljuskovi nakon jednotjednih padalina koje su u petak poplavile New York posljedica su klimatskih promjena i vrlo vjerojatno će predstavljati "novo normalno", rekla je u subotu guvernerka New Yorka, Kathy Hochul.

"Naravno, znamo, ovo je rezultat klimatskih promjena. Ovo je ono što, nažalost, moramo očekivati kao novo normalno", dodala je Hochul u obraćanju.

Oko 20 centimetara padalina palo je u nekim dijelova najmnogoljudnijeg grada u SAD-u, dovoljno da omogući morskom lavu iz zoološkog parka u Central Parku da lagodno zapliva iz nastambe.

Hochul je upozorila na "po život opasne" poplave i proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i Hudson Valley.

Pozdravila je reakciju vlasti i u subotu rekla da nisu prijavljene žrtve unatoč obilnim kišama.

Poplave su izazvale velike smetnje u njujorškom sustavu podzemne željeznice i željeznica Metro North, prema Metropolitanskoj agenciji za promet koja upravlja objema.

Neke podzemne linije u cijelosti su obustavljene, dok su mnoge stanice zatvorene. Autobusi su vozili krajnje sporo.

Dužnosnici su upozorili Njujorčane da izbjegavaju putovanja osim ako ne bježe iz poplavljenog područja.

Hochul je u subotu rekla da će izvanredno stanje, koje omogućuje bržu alokaciju kriznih sredstava, ostati na snazi sljedećih šest dana.

Guvernerka New Yorka dodala je da je razgovarala s Bijelom kućom i čelnikom većine u Senatu, Chuckom Schumerom, te je rekla da su spremni podržati savezno proglašenje katastrofe ako to bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39