PRISTAŠA TRUMPA

Guverner Teksasa potpisao zakon kojim se kriminalizira ‘ilegalan ulazak‘ migranata iz Meksika

Abbott optužuje vladu demokratskog predsjednika Joea Bidena za "namjerno nedjelovanje"

Prosvjedi na granici

 Guillermo Arias/Afp

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott, potpisao je u ponedjeljak kontroverzni zakon kojim se kriminalizira ilegalan ulazak u ovu južnu američku saveznu državu koja graniči s Meksikom, a ta je zakonodavna inicijativa obično rezervirana saveznim vlastima.

Abbott, otvoreno pristaša Donalda Trumpa koji optužuje vladu demokratskog predsjednika Joea Bidena za "namjerno nedjelovanje" u borbi protiv ilegalne imigracije, simbolično je potpisao ovaj zakon u Brownsvilleu, ispred dijela zida na granici s Meksikom, glavnog projekta bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Novi zakon „ilegalan ulazak u Teksas iz strane zemlje kategorizira kaznenim djelom " i predviđa do 20 godina zatvora za ponavljanje djela, rekao je guverner.

Tekst zakona, koji bi trebao stupiti na snagu u ožujku, također daje vlastima te savezne države ovlast uhićenja i deportacije migranata natrag u Meksiko. To je inače isključivo savezna ovlast, zbog čega se predviđa procjena njegove ustavnosti.

image

Migranti na granici Teksasa i SAD-a

Patrick T. Fallon/Afp

Meksička vlada reagirala je 15. studenoga na glasanje o ovom zakonu "odlučnim odbijanjem svake mjere koja ovlašćuje lokalne ili državne vlasti da uhite i vrate meksičke ili strane državljane u Meksiko", navodi se u priopćenju za tisak meksičkog ministarstva vanjskih poslova.

Bivši predsjednik Trump, koji vodi kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće, i teksaški guverner Abbott optužuju predsjednika Bidena da je zažmirio na ilegalnu imigraciju na južnoj granici, koju uglavnom čine državljani iz zemalja Latinske Amerike zbog navodnog bijega od siromaštva i nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:38