ČELNIK UN-A

Guterres: ‘Nuklearno oružje mora biti eliminirano prije nego što ono eliminira nas‘

‘Trenutni globalni nuklearni arsenal koji broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava recept je za moguće uništenje planeta‘, kaže Guterres

Antonio Guterres

 Jonathan Nackstrand/Afp

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na nuklearno razoružanje na početku trodnevne konferencije u Beču na kojoj sudjeluje oko 80 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

"Eliminirajmo to oružje prije nego što ono eliminira nas", rekao je Guterres u poruci konferenciji putem video veze.

Trenutni globalni nuklearni arsenal koji broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava recept je za moguće uništenje planeta, s obzirom na svijet sukoba i nepovjerenja, rekao je u utorak čelnik UN-a.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer opisao je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW) kao "prekretnicu".

Sporazum koji je stupio na snagu u siječnju 2021. obvezuje zemlje da se ne upuštaju u bilo kakve aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem i poziva da se uzmu u obzir humanitarne posljedice.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je hitnost potpunog nuklearnog razoružanja. Austrija je bila jedan od inicijatora sporazuma.

TPNW je dosad potpisalo 86 zemalja, a ratificiralo 65. Cilj mu je proširiti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je stupio na snagu 1970. godine.

Postoji devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje. Ove zemlje, zajedno s NATO-m, nisu sudionice TPNW-a.

To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08