TEŠKE RIJEČI

'GURNULI SU SVIJET NA RUB GLOBALNOG RELIGIJSKOG I CIVILIZACIJSKOG SUKOBA' Uznemirujuće tvrdnje glavnog Putinova obavještajca

'ISIS je izrastao iz Arapskog proljeća i dobio zamah zahvaljujući dvoličnosti određenih svjetskih sila'
 AFP / CC

MOSKVA - Na velikom sastanku dužnosnika sigurnosnih službi Zajednice neovisnih država održanom u Moskvi prošli tjedan, čelnik ruske obavještajne agencije FSB-a Aleksandar Bortnikov izjavio je kako je ‘Islamska država izrasla iz Arapskog proljeća, i dobila zamah zahvaljujući dvoličnosti određenih svjetskih sila’.

Bortnikov je ustvrdio i kako postoje svjetske sile koje koriste Islamsku državu kao ‘udarni ovan terorizma’ kako bi osigurali svoje interese u Aziji i Africi.

- Pokušavajući postići svoje ciljeve uz pomoć Islamske države, te zemlje su gurnule svijet na rub globalne religijske i civilizacijske krize - izjavio je Bortnikov.

Šef Federalne službe sigurnosti, nekadašnjeg KGB-a, zabrinut je i zbog eskalacije napetosti u Afganistanu.

- Brojne bande koje su dio talibanskog pokreta trenutno su koncentrirane na sjevernim granicama te države. Neke od njih pristupile su Islamskoj državi, što je značajno pojačalo prijetnju terorističke invazije središnje Azije - izjavio je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je kako teroristi pokušavaju pretvoriti Bliski Istok i sjevernu Afriku kao polaznu točku s koje žele urušiti druge države.

- Regrutiraju i treniraju nove militante, koje bi mogli koristiti za pokušaje destabilizacije drugih zemalja - izjavio je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:50