BAZA U ABHAZIJI

Gruzija u panici: ‘Stigle su nam satelitske snimke, ruski radovi već su počeli. NATO, pomozi!‘

Čak i da Rusi počnu s gradnjom u Očamčireu, trebat će im najmanje tri godine - rekao je za BBC Nikoloz Samkharadze, šef gruzijskog Povjerenstva za vanjske poslove

Abhazija

 Alexei Danichev/Sputnik/Profimedia/Alexei Danichev/sputnik/profimedia

Nova ruska pomorska baza, koja bi se trebala graditi u odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, izazvala je uzbunu u Gruziji, kandidatkinji za članstvo u EU, piše BBC. Službe britanskog javnog servisa analizirale su satelitske snimke i potvrdile da su od veljače 2022. godine pokrenuti građevinski radovi u luci.

Još početkom studenoga 50 tamošnjih opozicijskih političara zatražilo je od NATO-a i EU da se usprotive planovima Moskve o stalnoj pomorskoj bazi u Očamčireu, nekoliko desetaka kilometara udaljenom od prve gruzijske luke. Nakon što je abhazijska marionetska vlada potvrdila da je s Moskvom potpisala sporazum, a s obzirom na situaciju u Ukrajini, dio gruzijskih političara boji se uvlačenja Gruzije u sukob između Moskve i Kijeva.

Međutim, gruzijska vlada, koja je proeuropska, ali pazi da se ne zamjeri velikom susjedu, umanjuje ozbiljnost prijetnje navodeći da ona ne predstavlja neposrednu ugrozu.

"Čak i da Rusi počnu s gradnjom u Očamčireu, trebat će im najmanje tri godine", rekao je za BBC Nikoloz Samkharadze, šef gruzijskog Povjerenstva za vanjske poslove.

Abhazijska uprava tvrdi da su promjene vidljive satelitskim putem u luci napravljene kako bi luka mogla primati veće teretne brodove. Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je cilj radova omogućiti sigurnu luku za ruske ratne brodove iz Crnomorske flote.

No i Gruzija ima planove za gradnju vlastite velike luke u Anakliji. Veliki projekt smatra se ključnim elementom u povećanju kapaciteta uzduž tzv. Srednjeg koridora, najbrže rute za transport tereta između Azije i Europe. Ova ruta omogućila bi zaobilaženje Rusije kopnenim putem, a Svjetska banka procjenjuje da bi mogla prepoloviti vrijeme transporta i utrostručiti trgovinu do 2030. godine. Kremlj se dulje protivi, tvrdeći da je to američki projekt, a ruski ministar vanjskih poslova optužio je SAD da bi luku mogao koristiti za svoje podmornice.

Mamuka Khazaradze, gruzijski opozicijski političar koji je vodio projekt, optužuje vladu u Tbilisiju da je opstruirala projekt kako bi umirila Moskvu. Nikoloz Samkharadze te optužbe naziva apsurdnima.

"Kako proruska vlada može gurati članstvo u EU", rekao je, dodajući da Gruzija mora postupati oprezno s Moskvom.

"U 30 godina bili smo u tri rata s Rusijom. Nemamo zaštitu NATO-a. Nemamo ekonomsku solidarnost EU", podsjetio je, dodajući kako vjeruje da su ruski koraci u Abhaziji način da prijeti Gruziji zbog približavanja EU.

"Rusi uvijek biraju dobar trenutak da potkopaju gruzijsku stabilnost. Pokušavaju pokazati našim europskim i američkim partnerima da su gospodari na južnom Kavkazu i da mogu raditi što žele", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21