PETORKA IZ PAKLA

Grupno silovali 14-godišnjakinju i fotografije objavili na društvenim mrežama, žrtva si oduzela život

Kad su te fotografije završile na internetu, srušio joj je cijeli svijet. To je bila kap koja je prelila čašu, rekao je žrtvin otac
 Ilustracija/NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/Belga via AFP

Pet tinejdžera uhićeno je u Belgiji zbog grupnog silovanja 14-godišnjakinje. Fotografije stravičnog napada završile su i na društvenim mrežama, a žrtva si je četiri dana poslije zločina koji je zgrozio zemlju oduzela život.

Tužitelji su izvijestili da se trojica maloljetnih osumnjičenika nalaze u odgojno-popravnoj ustanovi, dok su dvojica mladića u dobi od 18 i 19 godina uhićeni i trebali bi se pojaviti na sudu u srijedu, prenio je BBC.

Tužiteljstvo je također kratko potvrdilo kako se protiv petorke vodi istraga zbog "djela koja su se dogodila neposredno prije smrti žrtve".

Prema pisanju belgijskih medija, 14-godišnja djevojka dogovorila je susret s prijateljem na groblju u Gentu 15. svibnja. Međutim, on je ondje stigao s još četvoricom osumnjičenih i napao je.

- Kad su te fotografije završile na društvenim mrežama, srušio joj je cijeli svijet. To je bila kap koja je prelila čašu - rekao je žrtvin otac za flamanske novine Het Nieuwsblad.

Spomenuti zločin šokirao je i gradonačelnika Genta, koji je poznavao 14-godišnjakinju i njezinu obitelj.

- Nezamislivo je da se nešto ovako strašno može dogoditi u našoj općini - izjavio je za portal Het Laatste Nieuws.

Ovaj slučaj oštro su osudili i belgijski političari. Državna tajnica za ravnopravnost Sarah Schlitz obećala je da će poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo dijeljenje fotografija i videa seksualnog nasilja na društvenim mrežama.

- Distribucija takvog sadržaja na društvenim mrežama nije samo nepodnošljiva, nego i ilegalna. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće - rekla je dodajući da će se njezin tim sastati s predstavnicima društvenih mreža kako bi razgovarali o daljnjim koracima.

- Užasno. Nemam riječi - napisao je na Twitteru belgijski ministar pravosuđa Vincent van Quickenborne. Pozvao je sve žrtve seksualnog nasilja da napade prijave policiji te obećao da će pravosudni sustav učiniti sve kako bi se počinitelji pronašli i kaznili, a isto vrijedi i za one koji dijele fotografije seksualnih napada.

Liesbet Stevens, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost, upozorila je kako ovaj napad nije izolirani slučaj, napominjući kako se svake godine u Belgiji zabilježi oko 200 slučajeva grupnih silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:05