PUTIN JE NAŠAO NAČIN

Grupa istraživača otputovala je u Kijev kako bi proučili ostatke ruskih dronova. Ono što su vidjeli ih je frapiralo...

Unatoč sankcijama Moskva vrlo uspješno proizvodi kopije bespilotnih vojnih letjelica koje je lani nabavila iz Irana, piše The New York Times.

Ilustrativna fotografija

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Unatoč sankcijama koje su zapadni saveznici uveli kako bi osakatili rusku proizvodnju oružja, Moskva vrlo uspješno proizvodi kopije bespilotnih vojnih letjelica koje je lani nabavila iz Irana, piše The New York Times.

Ugledni američki list poziva se na izvješće grupe istraživača koji su koncem srpnja otputovali u Kijev kako bi proučili ostatke dvaju ruskih dronova oborenih na južnom ukrajinskom bojištu.

Na prvi pogled činilo se da je riječ o vrlo popularnom iranskom dronu Shahed-136, ali su istraživači otkrili kako su oborene letjelice imale elektoničke komponente koje odgovaraju onima već ranije otkrivenima u dronovima koje su ruske snage koristile za izviđanje bojišta diljem Ukrajine.

Osim toga, materijali korišteni za izradu tih dviju bespilotnih letjelica uvelike su se razlikovali od onih za koje se zna da su iranske proizvodnje, stoji u spomenutom izvješću.

image

Silueta kamikaza drona Shahed-136

Aleksandr Gusev/pacific P/Sipa Press/Profimedia/Aleksandr Gusev/pacific P/sipa Press/profimedia

Istragu je proveo Conflict Armament Research, neovisna skupina sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se bavi identificiranjem i praćenjem oružja i streljiva koja se koriste u oružanim sukobima diljem svijeta.

Bespilotne letjelice naveliko koriste i ukrajinske i ruske snage. Dok je većina dronova dizajnirana za višekratnu upotrebu, iranski Shahed-136 spada u skupinu jednokratnih napadačkih letjelica - takozvanih kamikaza dronova. To su male letjelice s propelerom kojima nije potrebna pista za lansiranje i koje eksplodiraju pri udaru u metu.

Lani u rujnu Rusija je počela koristiti bespilotne letjelice iranske proizvodnje za izvođenje napada duboko u ukrajinskom teritoriju. Koliko je poznato ti iranski dronovi mogu nositi do 80 kilograma eksploziva i imaju domet od oko 600 milja (965 kilometara, nap. a.).

image

Iranski dron Shahed-136

Sobhan Farajvan/Zuma Press/Profimedia/Sobhan Farajvan/zuma Press/profimedia

- Ova nova verzija (kopija iranskih Shaheda, nap. a.) dronova omogućit će ruskim snagama nastavak njihovih napada (kamikaza dronovima). Dakle, činjenica da te letjelice sada rada u svojim tvornicama omogućit će im nesmetan nastavak takvih napada - kaže Damien Spleeters, voditelj spomenute istrage.

Bidenova administracija uvela je sankcije protiv Rusije odmah nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. s namjerom da se Moskvi "odreže" pristup elektroničkim uređajima strane proizvodnje: poluvodičima, računalima, laserima i telekomunikacijskoj opremi. Američke sankcije, međutim, nisu spriječile Rusiju da nabavi mnoge od tih "zabranjenih" uređaja i opreme na tržištima diljem svijeta, naglašava NYT.

- Naša otkrića nameću i pitanja o učinkovitosti kontrole izvoza pošto su mnoge komponente koje smo pronašli proizvedene nakon veljače 2022. godine. Dakle, ako ih (Rusi) i dalje mogu nabavljati, očito je da postoji problem - naglasio je Spleeters.

Shahed je jedan od najmanje tri modela vojnih dronova koje je Iran isporučio Rusiji od rujna prošle godine. A istraživanči su još lani u studenome otkrili da je većina poluvodiča i druge elektronike u iranskim dronovima nabavljena od tvrtki sa sjedištem u zapadnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države.

Ruske inačice iranskog Shaheda-136 označavaju se kao Geran-2, a istraživači su otkrili kako Gerani sadrže elektroničke komponente koje su identične onima koje su pronađene i kod drugih modela ruskih bespilotnih letjelica.

Otkako je iransko oružje ušlo u sukob, vojni analitičari promatraju hoće li Rusija uspjeti proizvesti vlastite verzije kamikaza dronova.

- Indikativno je da Rusi pokušavaju konstruirati bespilotnu letjelicu koja je jednako sposobna kao i originalni iranski Shahed, i koju bi zatim mogli proizvoditi u velikim količinama. Njihov krajnji cilj je povećati učinkovitost i smanjiti troškove proizvodnje tih dronova - kaže Samuel Bendett, američki stručnjak za ruske vojne bespilotne letjelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:36