DVODNEVNI POSJET

Grlić Radman u Madridu pohvalio ‘izrazito prijateljske‘ odnose Hrvatske i Španjolske

Hrvatska je ušla u EU godine 2013. a trgovinska razmjena između Hrvatska i Španjolske je od tada rasla da bi dosegnula vrhunac 2019.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
 Olivier Matthys/AFP

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Madridu, izjavio je utorak kako su odnosi Hrvatske i Španjolske "izrazito prijateljski" s prostorom za dodatnu suradnju u prometu, energetici i turizmu.

"Odnosi dviju zemalja su izrazito prijateljski. Dijelimo iste poglede na brojne teme unutar Europske unije i na međunarodnoj agendi", izjavio je Grlić Radman koji je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova u posjetu Španjolskoj nakon listopada 2012. godine.

"Imajući to na umu, ukazao sam na našu želju za intenzifikacijom dijaloga i razmjenom viđenja sa Španjolskom na raznim razinama", dodao je on u palači Viana, sjedištu španjolskog ministarstva vanjskih poslova, u središtu Madrida.

Hrvatska je ušla u EU godine 2013. a trgovinska razmjena između Hrvatska i Španjolske je od tada rasla da bi dosegnula vrhunac 2019. godine. Tada je iznosila gotovo 840 milijuna eura, od čega je hrvatski izvoz iznosio 266 milijuna a ostalo je bio uvoz, podatak je Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Promet, energetika i turizam su područja suradnje s najvećim potencijalom za rast", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska tradicionalno ima trgovinski deficit sa Španjolskom, a najviše uvozi automobile i svinjsko meso. Uglavnom izvozi krv za terapijsku upotrebu, antiserume i cjepiva, naftna ulja te odjeću. Nakon što je lani pandemija koronavirusa zahvatila Europu trgovinska razmjena se spustila na 719,5 milijuna eura.

"Nadam se da će naši napori za zauzdavanjem pandemije uskoro polučiti rezultat kako bi se naša međusobna trgovina vratila uzlaznom trendu", izjavio je hrvatski ministar.

Iz Španjolske svake godine dolazi oko 10 posto više turista u Hrvatsku pa ih je bilo 315.000 tijekom 2019. godine. No nakon što je u proljeće iduće godine izbila pandemije broj dolazaka je pao na 27.000 gostiju, podatak je Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2020. godinu.

"Hrvatska je, kao popularna turistička destinacija, stvorila preduvjete za siguran boravak turista pa je nedavno lansirala projekt "Stay Safe in Croatia (Budi siguran u Hrvatskoj), kako bi najviši epidemiološki standardi bili osigurani našim gostima", poručio je Grlić Radman na konferenciji za medije u Madridu.

Španjolska i Hrvatska podržavaju uvođenje europskog certifikata o Covidu, u kojem bi putnici od lipnja nosili potvrdu da su cijepljeni ili da su testirani pa negativni na koronavirus.

"Želimo da taj certifikat stupi na snagu što prije jer nam je turizam jako važan sektor u gospodarstvu, i nama i Hrvatskoj", rekla je Gónzalez Laya. "Želimo reaktivirati turizam na uredan i siguran način", dodala je. Prije izbijanja pandemije turizam je u španjolskom BDP-u sudjelovao s 12,4 posto a u hrvatskom s blizu 20 posto.

Dvoje ministara je u renesansnoj palači Viana, izgrađenoj u 15. stoljeću, razgovaralo i o unapređenju odnosa u kulturi.

"Želimo ojačati učenje španjolskog jezika u Hrvatskoj, potaknuti razmjenu među našim diplomatskim školama, a ponudila sam hrvatskom ministru potporu preko ministarstva kulture u rekonstrukciji hrvatske kulturne baštine jako oštećene tijekom potresa 2020. godine", rekla je Gónzalez Laya.

Grlić Radman u utorak popodne je posjetio španjolski parlament gdje je imao zakazan sastanak s predsjednicom parlamenta Meritxell Batet. U srijedu će se pak sastati s predsjednikom Svjetske turističke organizacije, čije je sjedište u Madridu, a posjetit će i zračnu bazu NATO saveza u mjestu Torrejón de Ardoz pored Madrida gdje svake godine na obuci borave hrvatski časnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13