ŠVEDSKA AKTIVISTICA

GRETA THUNBERG POSLALA PORUKU PROSVJEDNICIMA 'Moramo biti ujedinjeni. Borba za socijalnu, ekološku, rasnu i klimatsku pravdu ista je borba'

Greta Thunberg
 Brais G. Rouco / SOPA Ima / Sipa Press / Profimedia

Američka borba za rasnu pravdu nakon smrti Georgea Floyda dio je borbe protiv klimatskih promjena i za socijalnu pravdu koja nas sve ujedinjuje, rekla je u petak klimatska aktivistica Greta Thunberg.

- Moramo biti ujedinjeni i zapamtiti da je borba za socijalnu pravdu, ekološku pravdu, rasnu pravdu i klimatsku pravdu ista borba - odgovorila je Thunberg na pitanje novinara o povezanosti borbe protiv klimatskih promjena i prosvjeda protiv rasizma u SAD-u.

Sedamnaestogodišnja Šveđanka poznata je po kritikama upućenima svjetskim vođama po pitanju klimatskih promjena, ali je uslijed prosvjeda širom SAD-a i pandemije koronavirusa proširila svoju poruku.

Thunberg je govorila tijekom donatorske večere za kupnju medicinske opreme i omogućavanje telemedicinskih usluga stanovnicima Amazonske prašume u Brazilu.

Zbog slabe dostupnosti medicinskih usluga u tom području učinak koronavirusa je devastirajući. Greta je rekla da brazilski predsjednik Jair Bolsonaro neuspješno upravlja krizom.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u četvrtak navečer objavilo je da je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo 1437 osoba. Ukupno je u toj zemlji preminulo više od 34.000 osoba od koronavirusa te je Brazil pretekao Italiju po broju mrtvih. Samo je u SAD-u i Velikoj Britaniji umrlo više ljudi od koronavirusa.

- Bolsonarova vlada definitivno nije uspjela suzbiti pandemiju koronavirusa, kao što nisu uspjele ni brojne druge vlade - rekla je Thunberg na videokonferenciji za novinare.

Bolsonaro je oštro kritizirao zaustavljanje ekonomije i restrikcije kretanja stanovništva kako bi se suzbilo širenje koronavirusa jer je ekonomska šteta prouzročena time gora od štete koju uzrokuje sama bolest.

Vlade širom svijeta, uključujući Brazil, "nisu uspjele spasiti živote i zbog toga smo vidjeli mnoge smrtne slučajeve koji su mogli biti spriječeni", izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23