KRIZA U EUROZONI

Grčko gospodarstvo potonut će ove godine pet posto

Zemlja mora provoditi reforme i obveze unutar fiskalnih prilagodbi dogovorenih u sklopu plana financijske pomoći s partnerima u eurozoni i MMF-u kako bi se potaknuo rast, rekao je direktor grčke središnje banke
Central bank governor George Provopoulos arrives to present the annual report to the bank's annual general assembly in Athens, Tuesday, April 24, 2012. The Bank of Greece is forecasting a 5 percent contraction in the crisis-hit country's economy in 2012. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
 AP

ATENA - Grčko gospodarstvo ove će godine bilježiti strmoglaviji pad nego se se očekivalo, i to za pet posto, izvijestio je direktor grčke središnje banke na sastanku bančinih dioničara u utorak.

Grčka središnja banka u ožujku je prognozirala 4,5-postotni pad gospodarstva u tekućoj godini.

Direktor Bank of Greece George Provopoulos poručio je da zemlja mora provoditi reforme i obveze unutar fiskalnih prilagodbi dogovorenih u sklopu plana financijske pomoći s partnerima u eurozoni i MMF-u kako bi se potaknuo rast.

Također, upozorio je da je članstvo zemlje u eurozoni na kocki ako se ne ispune obećanja u vezi reformi, osobito nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja.

"Ako se nakon izbora pojave dvojbe u spremnost nove vlade i društva da provode program, trenutni povoljni izgledi okrenut će se na negativno", naglasio je.

Provopoulos je istaknuo da eurozona klizi u blagu recesiju ove godine, a ona bi se mogla produbiti ako eskalira dužnička kriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 01:22