NAPETI ODNOSI

Grčki veleposlanik u Ankari pozvan u ministarstvo vanjskih poslova: ‘Podupirete teroriste!‘

Turskoj smeta što je Grčka u blizini turskog veleposlanstva u Ateni dopustila prosvjed militantne Kurdistanske radničke stranke

Kurdi prosvjeduju u blizini turskog veleposlanstva u Ateni (fotografija iz 2019. godine)

 Giorgos Georgiou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Turska je pozvala grčkog veleposlanika u Ankari u ministarstvo vanjskih poslova kako bi prosvjedovala jer po njima Grčka pruža mogućnosti terorističkim skupinama za provođenje aktivnosti, izvijestila je u petak državna novinska agencija Anadolu.

Grčki veleposlanik Christodoulos Lazaris pozvan je nakon što je Grčka u blizini turskog veleposlanstva u Ateni dopustila prosvjed militantne Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom skupinom, navodi Anadolu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je ovoga tjedna da Turska zaustavlja razgovore s Grčkom, dijelom zbog svađe s njezinim premijerom i onoga što Ankara naziva kršenjem zračnog prostora.

Grčka i Turska, članice NATO-a, prošle su godine nakon petogodišnje stanke nastavile razgovore oko razlika u Sredozemnom moru te drugih bilateralnih pitanja.

Turska se trenutno protivi nastojanjima Finske i Švedske za pridruživanje NATO savezu, optužujući ih za skrivanje ljudi povezanih sa skupinama koje smatra terorističkim organizacijama, uključujući i PKK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:52