TRAŽE SE UBOJICE

Grčka užasnuta likvidacijom vodećeg novinara crne kronike: Pred kućom dobio 10 metaka u glavu i prsa

Policijski izvjestitelj Jorgos Karaivaz ubijen je u petak ispred svoje kuće s deset metaka u grudi i glavu. Grčka javnost je šokirana, političari i udruge novinara u Ateni reagiraju ogorčeno.
Očevid na mjestu zločina
 Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi/AFP

„Sve se dogodilo vrlo brzo, za 15 sekundi", rekao je svjedok ubojstva grčkog novinara Jorgosa Karaivaza u petak, 9. travnja 2021.

Radnik gradskog zelenila koji se u petak popodne nalazio u blizini mjesta zločina, opisao je hladnokrvno ubojstvo u južnom predgrađu grčke prijestolnice Atene na TV kanalu ANT1.

Svjedok kaže da je s dvojicom kolega radio u parku ispred kuće u kojoj je novinar živio. Čuli su prasak, okrenuli se - i vidjeli kako ubojica ispaljuje kobni pucanj na Karaivaza. Potom su dvojica maskiranih muškaraca sjeli na mali motor i nestali.

Prema navodima policije, na Jorgosa Karaivaza je pucano iz "čistog" pištolja, dakle nepoznatog policiji, kalibra 9 milimetara. Deset metaka pogodilo ga je u grudi i glavu, a na mjestu događaja pronađeno je 13 čahura, piše Deutsche Welle.

Grčke sigurnosne službe pretpostavljaju da su naručeno ubojstvo izvršili profesionalni ubojice, izjavio je jedan glasnogovornik policije. Za počiniteljima i njihovim naručiteljima traga se u „u svim smjerovima".

image
Očevid na mjestu zločina
George Vitsaras/SOOC/SOOC via AFP

Šokiranost je izrazila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Micotakis zahtjeva brzo rasvjetljavanje

Takva ubojstva su u Grčkoj vrlo rijetka. Javnost i medijski radnici su šokirani. „Dobrodošli u Meksiko" bio je danas naslov dnevnika „Demokracija". „Postali smo Kolumbija na Balkanu", stajalo je na naslovnoj stranici dnevnika „Kontra novosti".

Premijer Kiriakos Micotakis pozvao je ministra za zaštitu građana Mihalisa Hrisohoidisa u svoj kabinet. „Hladnokrvno ubojstvo novinara Jorgosa Karaivaza šokiralo je cijelo društvo", poručio je Micotakis preko Twittera i pozvao da se slučaj što prije rasvijetli.

„Ubojstvo Jorgosa Karaivaza je grozan zločin", rekao je odgovorni ministar Hrisohoidis poslije sastanka s premijerom i obećao da će krivci „uskoro biti uhvaćeni, kao što je to običaj u grčkoj policiji". „Grčka država posvećuje posebnu pozornost slobodnom tisku", dodao je ministar.

image
Cvijeće položeno u znak sjećanja na ubijenog novinara
Dimitris Lampropoulos/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Hrisohoidis je istodobno naglasio da Grčka ima jednu od najnižih stopa ubojstava u Europi i da je Atena siguran grad. Naravno da ima i zločina i ubojstava i u ovoj članici EU, ali ubojstvo novinara je rijetkost.

Jedina slična žrtva ubojstva posljednjih desetljeća, od kraja diktature u Grčkoj, je reporter Sokratis Giolias - on je ubijen vatrenim oružjem ispred svoje kuće 2010. Njegovi ubojice nikada nisu pronađeni.

Karaivaz se nije osjećao ugroženim

52-godišnji Jorgos Karaivaz bio je iskusni policijski izvjestitelj. Desetljećima je radio za nekoliko poznatih novina i radija, a nekoliko godina vodio je i blog vijesti bloko.gr. Bio je jedan od rijetkih istraživačkih novinara u svojoj profesiji, važio je za ljubaznog, samopouzdanog kolegu i mirnu osobu.

image
Očevid na mjestu zločina
George Vitsaras/SOOC/SOOC via AFP

Karaivaz se nije osjećao ugroženim. Prema navodima vlasti, nikada se nije prijavio za dozvolu za oružje, pa čak ni za policijsku zaštitu.

Međutim, Karaivaz je u posljednje vrijeme dosta izvještavao o mračnim poslovima korumpiranih dužnosnika s podzemljem - zbog toga je pritisak javnosti na vlasti da brzo riješe ubojstvo prilično velik.

„Vara se onaj tko misli da će na ovaj način ušutkati novinare", naglasila je Marija Antoniadu, predsjednica Atenske udruge novinara, u često citiranoj izjavi za tisak. Antoniadu je bila na mjestu događaja ubrzo nakon ubojstva. Samo u njihovoj udruzi je organizirano još 6.099 novinara "koji će nastaviti istraživati. Nitko neće zaustaviti novinarski rad u Grčkoj", rekla je Marija Antoniadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:17