HIROŠIMA I BEJRUT

Građevine koje su ‘preživjele‘ eksplozije strašnih razmjera imaju zanimljivu dodirnu točku

Dok se ostatak građevina urušio dvije građevine i dalje čvrsto stoje. Ona u Hirošimi čitava je i danas kao podsjetnik na tragediju
Hirošima i Bejrut
 Profimedia

Zbog teških posljedica eksplozije u Bejrutu, mnogi su nesreću krenuli uspoređivati s jačinom nakon pada atomske bombe na Hirošimu.

Tragedija u Bejrutu u kojoj je do sad poginulo 137 osoba dogodila se samo dva dana prije 75. obljetnice tragedije u Hirošimi koja je bila većih razmjera poginulo je preko 130.000 ljudi. Velika sličnost koju dijele dvije tragedije su zgrade čeških arhitekata koje su preživjele eksplozije strašnih razmjera.

Kada su 6. kolovoza 1945. Sjedinjene Države bacile atomsku bombu imena Little Boy na japansku Hirošimu, jedna od rijetkih građevina koja je izdržala eksploziju bila je zgrada Industrijske palače češkog arhitekta Jana Letzela. Zgrada stoji i danas kao simbol.

image
Industrijska palača
James Nesterwitz/Alamy/Alamy/Profimedia

Letzel i njegov prijatelj Karel Hora osnovali su 1910. godine u Tokiju vlastitu arhitektonsku tvrtku. U sljedećih nekoliko godina dizajnirao je oko 40 zgrada među kojima su: francuska škola Sacre Coeur u Tokiju, jezuitski koledž, zgrada njemačkog veleposlanstva i nekoliko hotela i uredskih zgrada.

Njegov najpoznatiji projekt ostala je Industrijska palača koja je bila središte Japanske trgovinske i industrijske komore u Hirošimi. Danas je ona Memorijal mira.

image
Industrijska palača danas u Hirošimi
Chris Bull/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon skoro točno 75 godina, poslije katastrofalne eksplozije u Bejrutu zbog zapaljivog uskladištenog amonijevog nitrata u luci, preživjela je samo zgrada silosa češkog arhitekta Jirža Požara.

image
Silos nakon eksplozije, 5. kolovoza
Ahmad Terro/Upi/Profimedia
image
Silosi nakon eksplozije, 5. kolovoz 2020.
Valeriy Melnikov/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:38