NEVJEROJATNO

Građani Srbije još su u šoku od nezapamćenih pokolja, a pogledajte čime ih je danas ‘darovao‘ Kurir: ‘Oni ne shvaćaju‘

Neki su čitatelji dobili posve uobičajene darove, no neki su dobili nož postavljen preko naslovnice na kojoj se izvještava o masakrima

Naslovnica Kurira s nožem kao darom čitateljima

 Screenshot/Twitter

Po mnogim medijskim, ali i drugim promatračima, srpski su tabloidi - inače mahom pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se preko njih obračunava sa svojim ‘vanjskim i unutarnjim neprijateljima‘ - kako kažu mnogi od njih, ‘dno dna‘, no još jedno novo dno dotaknuo je u utorak Kurir.

Ta je publikacija jučer, ni tjedan dana od masakra u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i drugog masakra na području Mladenovca koji je uslijedio, uz novine čitateljima darovala nož. Srpski tabloid uz svaki je kupljeni primjerak čitateljima dijelio razne ‘normalne‘ poklone, no neki od čitatelja su dobili nož.

Nož je bio postavljen preko naslovnice na kojoj se izvještava upravo o ta dva tragična događaja, što svemu daje šokantnu, nadrealnu, bizarnu krajnje neprimjerenu dimenziju.

Do ovoga je došlo u trenutku dok se građani Srbije još uvijek pokušavaju oporaviti od šoka koji su uzrokovala dva masakra i kada građani, dio oporbe i razne civilne organizacije prosvjeduju i traže prestanak promoviranja nasilja putem nekih - poput tabloida - također problematičnih televizija i ostavke dijela dužnosnika.

Ovu je situaciju za N1 komentirala zamjenica glavnog urednika srpskog portala NIN Vesna Mališić, rekavši kako je to znak da mediji u Srbiji ništa ne razmišljaju.

"Radi se o medijima koji nemaju osjećaj za Kodeks novinara. To je divlje ponašanje bez ikakve ograde. Njih ništa ne obvezuje", rekla je Mališić i dodala kako vjeruje da to nije napravljeno namjerno, već da Kuriru nije jasno da to nije u redu.

"Oni ne mogu shvatiti zašto to nije u redu i u tome leži problem. Novinarska pažnja u ovakvim situacijama ne postoji", kaže Mališić.

U dva masakra, koje su počinili 13-godišnji Kosta K. i Uroš B., ubijeno je 17 osoba, od toga osmero učenika beogradske škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:49