ISPLATA REPARACIJE

Grad u SAD-u povukao dosad neviđen potez: ‘Isplatili smo im 25.000 dolara, cijela Amerika može nešto naučiti‘

Krenula isplata reparacije zbog diskriminacija kojima su bili podvrgnuti tijekom razdoblja rasne segregacije

Evanston, Illinois

 Scott Olson/Getty Images/Profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Grad Evanston, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Illinois, svojim je afroameričkim sugrađanima još 2019. obećao isplatiti reparacije zbog diskriminacija kojima su bili podvrgnuti tijekom razdoblja rasne segregacije, a prvih 16 sudionika ovog pilot projekta svoje je vaučere od 25.000 dolara dobilo ovoga tjedna.

Iako isplata reparacija Afroamerikancima za posljedice višestoljetnog robovlasništva u SAD-u postaje sve popularnija ideja, i kao takva se često nameće u diskurs na federalnoj razini, ova je lokalna zajednica koja broji tek 75.000 stanovnika prva odlučila poduzeti "korak u pravom smjeru" kako bi cijeloj naciji pokazali da se može kad se hoće.

- Ovaj program doživljavam kao svojevrsni pilot projekt od kojeg će cijela Amerika moći nešto naučiti – poručio je za Wall Street Journal Justin Hansford, vodeći aktivist za ovu problematiku i čelnik Centra za zaštitu ljudskih prava Thurgood Marshal pri uglednom Sveučilištu Howard, a s njegovom se ocjenom složio i gradonačelnik Evanstona, Daniel Biss.

- Naša je glavna zadaća da poslužimo kao primjer i ostalim jedinicama lokalnih samouprava kako bi i one mogle učiniti prve mikro promjene prema boljoj i pravednijoj budućnosti – objašnjava Biss.

Evanstonska priča započinje s vijećnicom Robin Rue Simmons, zastupnicom okruga u kojem živi većinski crnačko stanovništvo, koja je na početku svog mandata u gradskoj upravi počela isticati činjenicu da su nekadašnje politike gradske administracije dovele do prenapučenosti i lošijih životnih uvjeta afroameričkih sugrađana, zbog čega je 2019. upravu Evanstona tražila da ispravi svoje povijesne greške. U studenom 2019 je, tako, usvojen plan prema kojem se grad obvezao isplatiti 10 milijuna dolara reparacija. Za tu je namjenu osmišljen i poseban odbor na čijem je čelu bila Simmons, a njihova je prva zadaća bila obraditi više od 670 zahtjeva za tim sredstvima.

image

Robin Rue Simmons

Genevieve Bookwalter/Zuma Press/Profimedia/Genevieve Bookwalter/zuma Press/profimedia

Naime, pravo na reparacije imaju svi Afroamerikanci koji mogu dokazati da su u razdoblju između 1919. do 1969., dok je na snazi bio diskriminirajući zakon o stambenom zbrinjavanju, živjeli na adresi Evanstona, ili čiji roditelji odgovaraju tom opisu.

Iznos od 10 milijuna dolara, koliko se procjenjuje da će gradsku administraciju koštati ova mjera, inicijalno je trebao biti pokriven iz prihoda dobivenih putem legalizacije marihuane, ali kako se ispostavilo da on neće biti dovoljan da iznese cijeli projekt, gradska je vlast za tu namjenu odobrila i dio prihoda od poreza na nekretnine.

U prvotnoj su fazi građani trebali dobiti vaučer od 25.000 dolara, kojeg su mogli potrošiti za sanaciju duga te otkup ili adaptaciju stambene jedinice u kojoj borave, no onda su shvatili da građani koji imaju pravo na korištenje mjere zbog životne dobi nisu nužno i zainteresirani za rješavanje stambenog pitanja. Jedan takav primjer bio je Kenneth Wideman, umirovljeni domar obližnjeg Sveučilišta Northwestern, koji na pragu devetog desetljeća ne želi otkupljivati kuću ili se zamarati s građevinskim radovima.

- Odrastao sam u tetinoj kući u kojoj nas je tada živjelo 14. Sobu sam dijelio s bakom, majkom i sestrom. Nisam bio svjestan da u tim uvjetima živimo zbog diskriminacije koja je bila na snazi, već je za mene to bilo sretno djetinjstvo – objasnio je Wideman za WSJ, dodavši da je odbio ponudu da iskoristi vaučer kojeg je za njega izborila vijećnica Simmons, zbog čega je odlučeno da se recipijentima omogući i opcija uzimanja gotovine u vrijednosti od 25.000 dolara.

Vrijedi napomenuti kako je i u Kaliforniji već osmišljena posebna radna skupina koja radi na preporukama temeljem kojih bi lokalni građani mogli dobiti milijarde dolara reparacija. Naravno, u slučaju da zakonski prijedlog bude usvojen u aktualnom obliku, što nije pretjerano realno zbog očekivanog otpora koji dolazi iz redova fiskalno konzervativnijih zastupnika kalifornijskog parlamenta. Prema trenutnom prijedlogu, Afroamerikanci iz Kalifornije mogli bi dobiti i do 148.099 dolara, tj. 3,366 dolara za svaku godinu koju su boravili u Kaliforniji tijekom razdoblja između ranih 1930-tih te kasnih 1970-tih, dok su na snazi bili diskriminirajući zakoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:13