SAD SU DOBRO

Gotovo 80 učenica otrovano je u osnovnim školama u Afganistanu: ‘Prebačene su u bolnicu‘

Dodao je da je istraga odjela je u tijeku, a za sad je utvrđeno da je netko iz osvete platio trećoj osobi da izvrši napade

Ilustracija

 508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/508 Collection/alamy/alamy/profimedia

Gotovo 80 djevojčica otrovano je i hospitalizirano u dva odvojena napada u osnovnim školama u sjevernom Afganistanu, potvrdio je u nedjelju lokalni dužnosnik za obrazovanje. Kaže da je osoba koja je orkestrirala trovanje napravila to iz inata, ali nije otkrivao pojedinosti, prenosi The Guardian.

Napadi su se dogodili u pokrajini Sar-e-Pul tijekom subote i nedjelje. To je prvi put da se ovakva vrsta napada dogodila otkako su talibani došli na vlast u kolovozu 2021. i počeli gušiti prava i slobode afganistanskih žena i djevojaka. Naime, djevojčicama je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda, uključujući odlazak na fakultet, a ženama je zabranjen pristup većini poslova i boravak na nekim javnim mjestima.

image

Ilustracija

508 Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/508 Collection/alamy/alamy/profimedia

- Trovanja su se dogodila u okrugu Sangcharak, u školi Naswan-e-Kabod Aab otrovano je 60 učenica, dok je 17 drugih stradalo u školi Naswan-e-Faizabad. Škole se nalaze u blizini zbog čega su bile meta jedna za drugom. Učenice smo prebacili u bolnicu i sad su svi dobro, rekao je voditelj odjela za obrazovanje Mohammad Rahmani novinarima Associated Pressa.

Dodao je da je istraga odjela je u tijeku, a za sad je utvrđeno da je netko iz osvete platio trećoj osobi da izvrši napade. Nije htio podijeliti informacije o tome kako su djevojčice otrovane niti kakve su ozljede zadobile, jedino što je rekao da su u dobi od prvog do šestog razreda.

Susjedni Iran potresa val trovanja, uglavnom u školama za djevojčice, koji je počeo još u studenom prošle godine. Tisuće učenica reklo je da im je pozlilo od štetnih isparavanja u incidentima, ali nije bilo riječi o tome tko bi mogao stajati iza incidenata niti koje su kemikalije korištene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:53