PREMIJERKA PRELOMILA

Gospodarski plan Liz Truss: Odlučila se na potez kakav se na Otoku ne pamti zadnjih 50 godina

Ovo je nova era za gospodarstvo. Začarani krug stagnacije pretvorit će se u dobar ciklus rasta, tvrdi ministar financija Kwasi Kwarteng

Liz Truss

 Wiktor Szymanowicz/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nakon ljetnog natjecanja u vodstvu u kojem je dominirala rasprava o smanjenju poreza, novi britanski ministar financija Kwasi Kwarteng u petak je iznio gospodarski plan napravljen prema idejama nove premijerke Liz Truss. Kwarteng je najavio značajno smanjenje poreza i povećanje zaduživanja države.

"Niži porezi dovode do gospodarskog rasta, nema sumnje u to", rekla je novinarima Truss na putu za New York ranije ovoga tjedna. Kwarteng je najavio ‘‘novu eru‘‘ za gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva jer će se ‘‘začarani krug stagnacije pretvoriti u dobar ciklus rasta‘‘.

Takozvani mini-proračun najveći je paket smanjenja poreza u 50 godina. Ukupni troškovi trajnog smanjenja poreza koje je najavio ministar procjenjuju se na gotovo 45 milijardi funti do 2027. godine.

Kwarteng je odustao od planova za povećanje poreza za plaćanje javnih usluga koje je zastupao Trussin prethodnik Boris Johnson. U priopćenju je rekao da visoke porezne stope ‘‘štete konkurentnosti Britanije‘‘, smanjujući poticaj za rad i ulaganja od strane poduzeća.

Kwarteng je ispunio obećanje da će zaustaviti porast isplata za nacionalno osiguranje koje je uveo Johnson. Potvrdio je da će planirano povećanje poreza na dobit s 19% na 25% također biti ukinuto.

Poništavanje povećanja vratit će 19 milijardi funti godišnje u gospodarstvo i učiniti britanski porez na dobit najnižim u državama G20. To je pokušaj da se spriječi da Britanija izgleda neprivlačno u eri nakon Brexita za tvrtke koje bi inače pokrenule poslovanje u Europskoj uniji ili Sjedinjenim Državama.

Novi plan uvodi i zamrzavanje računa za energiju, na prosječnih 2500 funti godišnje, što je ušteda od 1000 funti prema sadašnjim cijenama. Računi će se također ograničiti na šest mjeseci za tvrtke, dobrotvorne organizacije i organizacije javnoga sektora kao što su škole i bolnice.

Plan su kritizirali oporbeni laburisti koji su rekli da on neće riješiti krizu troškova života jer je to plan za ‘‘nagrađivanje već bogatih‘‘. Plan također dolazi u trenutku kad je Banka Engleske u četvrtak upozorila da je Velika Britanija možda već u recesiji. Funta je pala na novu najnižu razinu u 37 godina dok je Kwarteng davao svoju izjavu o novom proračunu.

Istovremeno, Liz Truss nema puno vremena za kockanje. Za razliku od svog prethodnika Johnsona, ona nema uspostavljenu bazu vjernih obožavatelja. Više njezinih kolega i zastupnika u početku je podržalo njezinog glavnog suparnika Rishija Sunaka. Iako je većina torijevaca voljna dati priliku novoj liderici, mnogi će promatrati tržišta kao pravi barometar Trussove premijerske pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:32